In Erpe-Mere trekt sp.a-Groen aan alarmbel over sluikstorten…

Als antwoord op de vraag van Patrick De Swaef (Groen), wat de resultaten zijn van het inzetten van mobiele camera’s, met de bedoeling sluikstorters op te sporen, deelde de burgemeester mee, dat er reeds een tiental feiten op deze manier opgelost werden. Toch dient er vastgesteld te worden, dat sluikstorten een groot probleem blijft in onze gemeente. “Het klopt, dat een doelgerichte inzet van camera’s een ontradend effect heeft en het de kans aanzienlijk vergroot om de daders in kwestie te traceren, maar het is allesbehalve een alleenzaligmakend wondermiddel, in de strijd tegen sluikstorten en zwerfvuil”, zo stelt Patrick De Swaef. Hij adviseert daarom een meer globale aanpak van de problematiek.

De meldingskaart op de gemeentelijke website is bijvoorbeeld onvoldoende gekend. Via dit online invulformulier kan iedere inwoner melding maken van defecten, beschadigingen en andere gemeentelijke overlast, zoals sluikstorten. Na een dergelijke melding, halen de gemeentediensten het afval op en wordt het ook doorzocht, om zo de herkomst van het vuilnis te achterhalen en de vervuilers te identificeren. Het gebruik van dit meldingspunt dient extra gepromoot te worden via allerhande kanalen.

Politiecontrole blijft nodig, want camera’s registreren niet alles. Regelmatige patrouilles door buurtagenten, op plaatsen waar dikwijls afval wordt achtergelaten, zijn noodzakelijk. De mobiele camera’s zouden ook geregeld opgesteld moeten worden, ter hoogte van dergelijke kritieke sluikstortplaatsen. Voorbeelden zijn: Hazelbeek, Merestraat, Eekhout, enz. Het systematisch in kaart brengen van alle ‘hot spots’ zou hierbij een handig hulpmiddel zijn.

Daarnaast vraagt Patrick De Swaef, dat het gemeentebestuur meer inzet op algemene sensibilisering. Sluikstorten is asociaal en getuigt van een totaal gebrek aan respect voor natuur, leefomgeving en medemens. Bovendien kost het opruimen van zwerfvuil en sluikstorten, handenvol belastinggeld, dat zeker anders kan worden besteed. Misschien kan deze kost zelfs gecommuniceerd worden als onderdeel van de sensibiliseringscampagne?

Een meer omvattende benadering van de problematiek, is alleszins dringend nodig, als we iedereen bewust willen maken van de impact en als we sluikstorten en zwerfvuil in Erpe-Mere zo snel mogelijk en ook drastisch willen terugdringen.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *