In Aalst blijft het stadscentrum ook autovrij op 22 september…

Zondag 22 september 2019 organiseert de stad Aalst, als afsluiter van de Week van de Mobiliteit, de vijfde editie van de Autovrije Zondag. Dit is de uitgelezen dag om het centrum per fiets of te voet te verkennen. Op verschillende pleinen in de stad worden vanaf 13.00 uur tal van activiteiten georganiseerd. Je kunt die dag ook deelnemen aan de Obstakelloop, een avontuurlijke looptocht voor het hele gezin door de straten van het autovrije centrum. De stad heeft alle activiteiten gebundeld in een handige programmafolder.

Obstakelloop met flexibele start tussen 14.00 en 16.00 uur. Tijdens Autovrije Zondag kun je je looptalent koppelen aan je avontuurlijke kant. Baan je tijdens de Obstakelloop een weg langs autobanden en balen stro, raas door gigantische springkastelen en overwin militaire obstakels zoals klimmuren en kruipmatten. Het parcours van 6,4 kilometer start en eindigt op de Grote Markt. Je hoeft geen afgetrainde militair of viking te zijn om deel te nemen aan deze familieloop. Aalstenaars kunnen tot 18 september inschrijven via de website www.obstakelloop.be voor 5 euro, niet-Aalstenaars betalen 10 euro. Schrijf je je ter plaatse in? Dan betaal je 12 euro.

Deelsalon en Yoga op de Graanmarkt. Wil je even uitblazen na het lopen of ben je nieuwsgierig naar wat deelmobiliteit voor jou kan betekenen? Neem dan letterlijk plaats in de sofa’s van het deelsalon. Je maakt kennis met de verschillende systemen van autodelen, deelfietsen en -steps en hun aanbieders. Met dit salon wil de stad deze duurzame vormen om je te verplaatsen aanmoedigen. Tussen 14.00 en 16.00 uur kom je op de Graanmarkt volledig tot rust tijdens een gratis yogasessie van Aalsterse yogagoeroe Sarat.

Fiets is koning op de Hopmarkt. Overweeg je om een elektrische fiets aan te schaffen? Kom dan naar de elektrische fietsenmarkt op de Hopmarkt. Je kunt er de nieuwste modellen elektrische fietsen ontdekken. Je kunt er ook je fiets laten registreren door één van de gemeenschapswachten. De allerkleinsten kunnen op het parcours van de Fietsersbond fietslessen volgen (op voorwaarde dat ze hun eigen (loop)fietsje meebrengen) of zich uitleven op een hindernissenparcours.

Criterium en retromarkt in het Koningin Astridpark. De tweedehandsmarkt van De Fietserij met retrospullen, kledij en meubels in ’t Klein Parksken heeft ondertussen een stevige reputatie opgebouwd. Net als het ‘Criterium van de Eeuwige Vlam’: amateurs en wannabe-profs beleven hun hoogdag rond het Koningin Astridpark tijdens het alternatief criterium.

Verticaal fietsen op het Statieplein. De steilste col? Die vinden liefhebbers (van minstens 1,25 meter groot) op het Statieplein. Alleen hoef je niet zo nodig een berg op te rijden, je fiets wordt gewoon 12 meter omhoog getild per trap die je geeft. Je beloning is een prachtig zicht op het Statieplein en een leuk fietsgadget.

Zomerbar op de Pierre Corneliskaai. Ook ‘De Zomerkaai’, een gezellige zomerbar op de voormalige Tupperwaresite (Pierre Corneliskaai), neemt deel aan Autovrije Zondag. Op de kaai kun je deelnemen aan een ‘gekke fietsenrace’ en ook kinderen kunnen er een onvergetelijke namiddag beleven met animatie, speeltuigen, grime en een springkasteel. Gerenommeerde DJ’s Red D en Mona Lee zorgen voor een perfect dansbare soundtrack.

Buurtfeesten. Verschillende buurtcomités grijpen Autovrije Zondag aan als kans om een buurtfeest te organiseren. Zo wordt er op de Houtmarkt al jaren een barbecue georganiseerd tijdens Autovrije Zondag. In de Watertorenwijk kan je traditiegetrouw vanaf 9 uur ook al een bezoek brengen aan hun rommelmarkt en buurtfeest.

Wil je het volledige programma nog eens nalezen? Raadpleeg dan de handige programmafolder die je vanaf woensdag 11 september kunt afhalen in de verschillende verdeelpunten (onder andere het administratief centrum, het toeristisch infokantoor, het stedelijk museum, Schotte, de Fietserij en horecazaken in het centrum).

PRAKTISCH: Op zondag 22 september wordt de volledige stadskern binnen de ringstructuur N9/R41 tussen 12.00 en 19.00 uur autovrij gemaakt, met uitzondering van de in- en uitvalswegen naar parking Keizershallen en de pendelparking. Voor de bussen van De Lijn wordt hierop een uitzondering gemaakt. De politie controleert de afgebakende zone op inbreuken en gemeenschapswachten en vrijwilligers oefenen mee toezicht uit op de toegangen tot de autovrije zone. Personen die toch met een gemotoriseerd voertuig in de autovrije zone moeten zijn, kunnen tot maandag 16 september een doorgangsbewijs aanvragen, mits zij aan enkele voorwaarden voldoen. De voorwaarden en het aanvraagformulier vind je op www.aalstontknoopt.be.

Kom met de bus, fiets of trein. Autovrije Zondag is perfect bereikbaar met het openbaar vervoer. Kom je met de fiets? Op alle evenementenpleinen zijn tijdens Autovrije Zondag fietsenstallingen te vinden. Aan de Pupillen is tijdens Autovrije Zondag ook een grote, bewaakte fietsenstalling voorzien. Je kunt ook gebruik maken van de groene Mobit-fietsen die je verspreid over het centrum kunt vinden. Kom je met de wagen? Parkeren kan gratis op parking Keizershallen of op de parking van het zwembad. Op de pendelparking kun je parkeren voor 5 euro.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *