In 2020 werd een recordhoeveelheid aan zwerfvuil opgehaald…

Uit cijfers die Groen raadslid Lander Wantens uit Aalst opvroeg blijkt dat er in 2020 een recordhoeveelheid van 300 Ton zwerfvuil is opgehaald door de stadsdiensten. 90 ton daarvan bedroeg zwerfvuil, 210 ton sluikstortafval. Dit is 100 ton meer dan in 2010 toen het 200 ton bedroeg. De partij blijft ook vragende partij voor statiegeld als oplossing voor het zwerfvuilprobleem. Deze cijfers tonen aan dat de perceptie over het feit dat zwerfvuil en sluikstort toenemen klopt. Jaar na jaar zie je een stijging in de cijfers. Zeker in het jaar 2020 is er een forse stijging waar te nemen. Tal van burgers en groeperingen houden de laatste tijd zwerfvuilacties om zo onze openbare ruimte proper te houden. Maar we moeten ervoor zorgen dat we voorkomen dat mensen afval zomaar op de straat gooien, één van de oplossingen daarvoor is zwerfvuil.

Groen kaartte het zwerfvuil probleem reeds eerder aan op de gemeenteraad van maart 2021 bij monde van Groen raadslid Ingmar Baeyens. De partij vroeg dan om vanuit Aalst de statiegeld alliantie mee te ondertekenen net als 196 andere Vlaamse steden en gemeenten. Blikjes en flesjes vormen een significant deel van het zwerfvuilprobleem. Praktijkvoorbeelden uit Nederland, Duitsland, Zweden,… tonen aan dat dit principe werkt om de hoeveelheid afval sterk te verminderen. “In Nederland werd het systeem recent zelf uitgebreid, blijven hiervoor dan ook pleiten als een oplossing van het zwerfvuilprobleem”, aldus Baeyens.

In de cijfers Vroeg Groen raadslid Wantens ook naar het effect van de verplaatsbare camera’s die werden ingezet tegen sluikstorten en zwerfvuil. Het aantal PV’s op basis van de camera’s is eerder beperkt, 12 in 2020 en 2019. Maar op de locatie’s waar de camera’s worden opgesteld neemt het sluikstorten wel sterk af door het preventieve karakter. Met Groen vragen we een uitbreiding van de inzet van deze camera’s, volgens de cijfers worden deze tot op heden slechts beperkt gebruikt, 6 straten in 2020, 13 in 2019 en 8 in 2018.

De aanpak van het zwerfvuil en sluikstortprobleem in Aalst is voor ons 1 van de prioriteiten aldus Groen fractieleider Wantens. Door Corona hebben veel meer Aalstenaars de natuur en open ruimte gebieden van onze stad ontdekt, het is belangrijk om hiervoor zorg te dragen en te voorkomen dat deze vol afval komen te liggen besluit Baeyens. In de cijfers Vroeg Groen raadslid Wantens ook naar het effect van de verplaatsbare camera’s die werden ingezet tegen sluikstorten en zwerfvuil. Het aantal PV’s op basis van de camera’s is eerder beperkt, 12 in 2020 en 2019. Maar op de locatie’s waar de camera’s worden opgesteld neemt het sluikstorten wel sterk af door het preventieve karakter. Met Groen vragen we een uitbreiding van de inzet van deze camera’s, volgens de cijfers worden deze tot op heden slechts beperkt gebruikt, 6 straten in 2020, 13 in 2019 en 8 in 2018.

De aanpak van het zwerfvuil en sluikstortprobleem in Aalst is voor ons 1 van de prioriteiten aldus Groen fractieleider Wantens. Door Corona hebben veel meer Aalstenaars de natuur en open ruimte gebieden van onze stad ontdekt, het is belangrijk om hiervoor zorg te dragen en te voorkomen dat deze vol afval komen te liggen besluit Baeyens.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *