Ilse Uyttersprot (CD&V) is fier op Carnaval Oilsjt…

Schepen Ilse Uyttersprot (CD&V) was twaalf jaar lang bevoegd voor de organisatie van Aalst Carnaval, eerst als burgemeester en vervolgens als schepen van Evenementen. Dat UNESCO het grootste volksfeest van Aalst in 2010 uitriep tot immaterieel werelderfgoed noemt Uyttersprot een hoogtepunt. Aalst Carnaval is een staatszaak in Aalst. De voorbije twaalf jaar was schepen Ilse Uyttersprot (CD&V) intensief betrokken bij de organisatie van het grote Aalsterse volksfeest. “De ontelbare vergaderingen, de overlegmomenten met betrokken partijen als de carnavalsgroepen en Carnavalist tot in de kist (CTIK), de bezoeken aan de werkhallen, de Dag van het Kind en de bezoeken aan de rusthuizen, alle carnavalsactiviteiten met de opeenvolgende prinsen: ik deed het allemaal met hart en ziel!”

Ilse Uyttersprot: “Het is voor een beleidsmaker een hele eer te mogen instaan voor het grootste culturele evenement dat plaatsvindt op Aalsterse bodem. Ik ben dankbaar voor de fijne vriendschappen die al die jaren ontstonden en voor de goede samenwerking met carnavalisten, prinsen en zoveel anderen die ‘Oilsjt Carnaval’ maken tot wat het is. Mijn motto ‘reglement is reglement’ is intussen gekend. Iedereen wist wat ze aan mij hadden.”

Een absoluut hoogtepunt voor Aalst en haar carnavalstraditie was volgens Ilse Uyttersprot het moment dat UNESCO Aalst Carnaval in 2010 erkende als immaterieel cultureel werelderfgoed. Ook was er veel belangstelling voor het nieuwe carnavalsdecor dat vanaf 2014 de gevel van het oude stadhuis sierde. Schepen Uyttersprot: “Ontwerper Piet De Koninck bedacht het op mijn vraag. Het idee werd uitgevoerd door een aantal carnavalsgezinde zelfstandigen die de handen in elkaar sloegen met de stadsdienst Facility, waar ik de bevoegdheid over heb.” De brand in de carnavalswerkhallen noemt Ilse Uyttersprot dan weer het absoluut dieptepunt van haar twaalf jaar in carnaval. “Al toonde de solidariteit onder de carnavalisten die toen naar boven kwam ook het ware hart van Aalst.”

Bijzondere dank en waardering heeft schepen Uyttersprot voor de inzet van de vele vrijwilligers van het Feestcomité. Ilse Uyttersprot: “Het is ongetwijfeld de hardst werkende adviesraad van de stad. Wie geen hart heeft voor Aalst Carnaval haakt af. Ook de voorzitters dragen een grote verantwoordelijkheid. Met hen kan ik terugblikken op een goede samenwerking. Voorzitters die hun stempel drukten op ons carnaval waren ongetwijfeld de altijd gemoedelijke Nicole Ringoir en de doortastende Christoph ‘Floeren’ Troch. En dit alles onder het waakzame oog van Keizer Kamiel.”

Nooit beweegt Aalst letterlijk meer dan met carnaval. Maar ook figuurlijk stond Aalst Carnaval de voorbije jaren niet stil. Begin 2010 ondertekenden de losse groepen ‘Charterelle’. In het charter, dat onder schepen Uyttersprot werd opgenomen in het stoetreglement van de stad, beloofden de losse groepen zich aan een aantal regels te houden. Dat was een mijlpaal in de georganiseerde anarchie. Ondertussen groeide het aantal losse groepen tot zo’n tweehonderd. Keizer Kamiel, die onlangs zijn vierentachtigste jaar vierde, is er fysiek niet meer bij. Intussen is ook sprake van een hervorming van het Feestcomité. Aalst Carnaval is uniek in de wereld. Schepen Uyttersprot: “UNESCO draagt ons op de ziel van ‘Oilsjt Carnaval’ te beschermen. Dat betekent dat aan het DNA van Aalst Carnaval niet mag worden geraakt. Ik neem met fierheid afscheid en hoop dat ook de inspraak die carnavalisten de voorbije jaren kregen bewaard blijft. Dit jaar ga ik ‘droi zotte daugen’ vieren zonder te werken! Wat niet verandert, is dat carnavalisten mij nog steeds zullen tegenkomen met Carla Coen, mijn rechterhand en vriendin.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *