‘Iedereen Rubens’ in Sint-Martinuskerk terug vanaf 17 maart…

Na een onderbreking omwille van de coronamaatregelen heropent Iedereen Rubens vanaf woensdag 17 maart. Op de zolder van de Sint-Martinuskerk kan je de wereld van de getalenteerde barokschilder opnieuw ontdekken. In het najaar van 2020 ging Iedereen Rubens al even publiek. In een maand tijd lokte de expo meer dan 1 200 bezoekers. Joost Bourlon (kunstliefhebber en bezieler Het Kunstuur) stak niet onder stoelen of banken dat de expo het beste was wat hij in 2020 had gezien. De Standaard gunde de expo een recensie met een mooie score van vier op vijf sterren. De tweede covidgolf sloot de deuren vroeger dan verwacht, maar nu kan je de verborgen zolder van de kerk dus opnieuw ontdekken.

“Iedereen Rubens brengt het indrukwekkende altaarschilderij ‘De Pestlijders’ van Rubens tot leven”, licht Karim Van Overmeire (N-VA), schepen van Erfgoed, toe.  “Via een wenteltrap klim je naar de majestueuze zolder van de kerk, waar Rubens je via levensgrote projecties rondleidt in zijn schildersatelier. Daar aangekomen neemt de grootmeester je mee in zijn creatieproces en zet hij je zelf aan het werk: hoog boven de gewelven van de kerk kan je digitaal je eigen meesterwerk creëren.”

Iedereen Rubens is ideaal om te bezoeken met kinderen vanaf zes jaar. De mix van actie (trappen beklimmen), een gezonde dosis schermtijd en een stevige maar subtiele portie cultuureducatie zorgt ervoor dat ook je nageslacht zich niet verveelt. “Je tijd nemen om naar één werk te kijken en in de diepte te aanschouwen, blijkt beter aan te slaan dan ze door een museum met een uitgebreide kunstcollectie te loodsen, “ liet Riebedebiereporter Veerle Viaene optekenen.

De belevingsexpo heropent – uiteraard – volledig coronaproof. Zo worden er bubbels van max. 8 personen per half uur toegelaten op de zolder. De hele expo bestaat uit een vast éénrichtingsparcours, voorzien van de nodige handgels en ventilatie. Tickets moeten op voorhand gereserveerd worden via www.iedereenrubens.be. Wie ziektesymptomen ervaart op de dag van zijn bezoek, kan een gratis omboeking naar een latere datum aanvragen.

Caroline De Meerleer (N-VA), schepen van Toerisme: “De impact van het coronavirus heeft zich ook op de toeristische sector hard laten voelen. De heropstart van de kwaliteitsvolle belevingsexpo ‘Iedereen Rubens’ is een voorzichtige eerste stap naar een periode van heropleving. Onze onthaalmedewerkers in de Sint-Martinuskerk zullen toeristen opnieuw met de breedste glimlach en open armen ontvangen.”

Praktische info: Tickets zijn vanaf woensdag 10 maart online verkrijgbaar via www.iedereenrubens.be Iedereen Rubens is geopend van woensdag tem vrijdag van 13.00 uur tot 17.00 uur en in het weekend van 13.00 uur tot 18.00 uur. Een ticket kost 8 euro, tot 18 jaar kost een kaartje 5 euro, kinderen tot 12 jaar betalen 1,5 euro. Alle info over aangepaste tarieven kan je raadplegen via iedereenrubens.be Kan je wegens gezondheidsredenen de trappen niet beklimmen? Wij voorzien een alternatieve beleving op het gelijkvloers.

 

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *