Herzele telt minder centen op overschot dan begroot…

Tijdens de laatste gemeenteraad van woensdag 28 september telde Herzele zijn centen. Noël De Smet (Rood & Groen) stelde bij het afsluiten van de rekening 2021 vast dat het overschot die de gemeente heeft slinkt. Die overschot daalt van 800.000 euro in 2020 tot 200.000 euro nu. Volgens De Smet wordt dat in de toekomst een probleem: “Nu komen daar inflatie en dure energierekeningen bovenop. Dat overschotje zal wegsmelten als sneeuw in de zon.” De schuldenlast is wat gedaald tot 1638 euro per inwoner, maar ligt voor N-VA-er Timothy De Smet nog altijd veel te hoog. Het Open VLD-CD&V Schepencollege kondigde aan in december het budget te zullen herwerken.

“Misschien zullen een aantal projecten moeten over langere termijn gespreid worden.” Wat de energiekosten betreft wil men de thermostaat naar 19° brengen en in een commissie bespreken wat er verder kan. LEEF & GROEN vond dat men maar traag in gang schiet: “Wij denken dat we een aantal prestigeprojecten die de mensen niet gevraagd hebben moeten afschaffen om te voldoen aan de directe noden van de bevolking. Het is zeer moeilijk om aan de mensen uit te leggen dat ze de thermostaat moeten lager zetten terwijl de energiereuzen miljarden winsten maken.”.

Burgemeester Johan Van Tittelboom begreep dat: “Toch zie ik het gedrag van de mensen weinig wijzigen. Er zijn ondanks de hoge prijzen, meer auto’s onderweg dan anders. We kunnen wel wat helpen, maar de mensen zullen het toch grotendeels zelf moeten doen. Politici kunnen niet alles.” Volgens OCMW-voorzitter Hilde Van Impe zal het OCMW aanvragen tot ondersteuning open en soepel behandelen. Op voorstel van LEEF! & GROEN wil men ook de bestaande maatregelen beter bekend maken.

In de marge van de bespreking van de rekeningen kwam nog een onverwachtse opdoffer uit de kast gevallen. Schepen van Financiën Ann Van Ruyskensvelde (Open-VLD) stelde dat de gemeente voor bijna 400.000 euro verloren is gedurende de laatste twintig jaar aan niet geïnde facturen: “Dat gaat grotendeels om facturen die niet gestuit werden, waar geen herinneringen voor gestuurd werden.”

Filip De Bodt (LEEF! & GROEN) vindt daarom dat bijgevolg “de voorbije schepenen van Financiën gedurende twintig jaar hun werk niet gedaan hebben.” en kondigde verder onderzoek aan. Jo De Loor antwoordde dat het om meer gaat dan niet geïnde facturen. Soms gaat het om mensen die niet kunnen betalen, om firma’s die failliet gaan enz.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *