Herzele heeft zijn eigen weerstation…

Atheneum Herzele, Ugent, Solva en lokaal bestuur Herzele sloegen de handen in elkaar voor het wetenschappelijk project “VLINDER” (VLaanderen IN DE weeR). “Het VLINDER-project plant een netwerk van 70 identieke weerstations, verspreid over heel Vlaanderen en Brussel, zodat wetenschappers en lokale partners samen het weer kunnen onderzoeken in omgevingen waar op vandaag nog geen data beschikbaar is. Één van die weerstations staat hier, in Herzele!”, zegt schepen van klimaat, Ronny Herremans.

Atheneum Herzele schreef zich in voor dit project. De leerlingen van 6 Elektronische-Installatietechnieken staken het VLINDER-Station zelf in elkaar. VLINDER-station 65 kreeg een plaats in het educatief park aan De Steenoven. “Het weerstation meet temperatuur, luchtvochtigheid, neerslag en windsterkte.”, weet Brent Van Impe, zesdejaarsleerling E.I. van Atheneum Herzele, “Alle data wordt geanalyseerd en de meetgegevens worden naar een centrale server doorgestuurd, waar ze voor iedereen toegankelijk zijn.”

“Weer en klimaat zijn van groot belang in onze hedendaagse maatschappij. Behalve de onderzoekers kunnen dus ook onze scholen, lokale partners en individuele burgers met de data van dit weerstation aan de slag”, verduidelijkt Benjamin Rogiers, schepen van onderwijs, “Op die manier kunnen zij de impact van de omgeving en het klimaat op het weer onderzoeken”. De Gentse universiteit heeft bijvoorbeeld enkele lespakketten ter beschikking gesteld voor de hogere graad van het secundair onderwijs.

Wie graag de data van het station in Herzele en andere bekijkt, kan terecht op de website vlinder.ugent.be/dashboard

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *