Herzeelse OCMW schaft de strijkwinkel af…

Herzele Strijkwinkel OCMW Persregio DenderDe dienstenchequeonderneming Strijkwinkel in Herzele wordt op 1 juni 2018 stopgezet. Dit is niet naar de zin van Leef. Na twintig wordt het project afgeblazen omdat het verlieslatend zou zijn. Sociale projecten zijn altijd verlieslatend, maar dit is geen argument zegt LEEF! Het is een beslissing die de OCMW-raad nam tijdens haar zitting van donderdag 26 april 2018. De Strijkwinkel, gehuisvest op de Groenlaan nummer 31 in Herzele, was 20 jaar lang een sociaal project van het OCMW Herzele, met wisselend succes. De laatste jaren daalde het klantenbestand, ondanks het aanpassen van de openingsuren en de verhuis naar een nieuw gebouw op de Groenlaan. Bovendien gingen dit jaar twee medewerkers met pensioen. De overgebleven twee medewerkers (waarvan één volgend jaar op haar beurt ook met pensioen gaat)  kunnen om verschillende redenen de volledige uurregeling van de strijkwinkel moeilijk invullen.

De OCMW-raad stond daardoor voor een belangrijke keuze: nieuwe medewerkers aanwerven, ondanks de terugvallende gebruikerscijfers, of een meer standvastige oplossing uitwerken. De raad koos voor het alternatief. Mensen die gebruik willen maken van strijkdiensten kunnen vanaf 1 juni 2018 bij de dienstenchequeonderneming Poetsdienst van het OCMW Herzele terecht. De dienstenonderneming van het OCMW kon vroeger geen strijkactiviteiten aan huis leveren. Dit is nu wel mogelijk omdat de dienstenonderneming van de PWA, die die erkenning wél had, nu ook in het OCMW geïntegreerd is. De dienst is te bereiken op het telefoonnummer 053-59 03 21 of het e-mailadres dco@herzele.be. In de loop van de week ontvangen alle klanten van de Strijkwinkel een persoonlijke brief. Het gebouw van de Strijkwinkel krijgt een nieuwe bestemming, maar die staat nog niet vast.

Leef reageert, een gemeente die pleit voor méér activiteit op de Groenlaan moet zijn eigen activiteiten er niet gaan afbouwen. LEEF! werd gecontacteerd door de medewerkers van de strijkwinkel. Per 1 juni zouden alle activiteiten stopgezet worden. Wij vroegen uitleg aan OCMW-voorzitter Rita Vandenoostende. Volgens de OCMW-voorzitter ‘maakt de strijkwinkel verlies, al zijn de precieze cijfers nog niet gekend.’  Het aantal personeelsleden liep reeds terug van 7 naar 4 deeltijdse werknemers. Die gaan nu op pensioen of worden op andere plaatsen ingezet.

LEEF! is niet tevreden. De strijkwinkel was één van de weinig sociale projecten in Herzele en kende (ondanks een lichte terugloop van de laatste jaren) succes. Meer dan 400 mensen zijn er ingeschreven als klant en krijgen een perfecte service.  Een afgeslankte versie van de strijkwinkel wordt overgenomen door de dienstencheque-onderneming van het OCMW.  Daar heeft men nu een toelating om bij mensen thuis te gaan strijken, in combinatie met de poetsdienst. Zo worden misschien de mensen geholpen die het het meest nodig hebben, maar dit blijft een betekenisvolle achteruitgang.

In de winkel kon iedereen terecht: van gewone huiselijke gebruiker tot restauranthouder. LEEF! vindt dat men de kleine achteruitgang op een andere manier kan oplossen en vindt het normaal dat er op sociaal vlak door de gemeenschap een frank bijgepast wordt: ‘Als men 1 miljoen euro kan investeren in prestigeprojecten of sportinfrastructuur, dan kan men ook zijn sociale kant wel eens tonen. De gemeente wil de Groenlaan uitbouwen als vernieuwd handelscentrum maar doekt wel zijn eigen activiteiten op.’ LEEF! vindt dit een botte en koude asociale beslissing en vraagt het OCMW en het gemeentebestuur om zijn visie te herzien en een kleine inspanning te doen om deze service te behouden. De zo dikwijls geloofde hard werkende Vlamingen die met twee uit werken moeten gaan, zullen hen dankbaar zijn.

Wil je meer informatie, dan kan je bij Marianne Van der Biest, diensthoofd Sociaal Huis, terecht (053-60 33 05 of marianne.vanderbiest@herzele.be).

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *