Heel wat te zien tijdens ‘Open Monumentendag’ in Aalst…

Open Monumentendag is op zondag 8 september toe aan de 31ste editie. Elke keer openen honderden monumenten over heel Vlaanderen gratis de deuren op de tweede zondag van september. Het grote publiek kan op die dag op een boeiende manier kennismaken met monumenten, landschappen, archeologische sites en mobiel erfgoed. ‘Kunst en entertainment’ is dit jaar het centrale thema. Twee kunstzinnige ambachten zetten op 8 september hun deuren open: Smederij De Boeck in Baardegem en Kunstgieterij Van Geert in het Wijngaardveld. Beide heren gaan nog op de traditionele, ambachtelijke manier te werk om iets uit metaal te vervaardigen. Daarnaast stellen we het atelier van kunstenaar André Van Schuylenbergh open. In de schaduw van de Sint-Jozefkerk werkt hij daar in alle rust aan nieuwe projecten.

In de Aalsterse Sint-Martinuskerk hangt niet alleen een altaarschilderij van Rubens. Kunst vormt een belangrijk aspect bij de beleving van de kerk. En de voormalige rederijkerskamers van de ‘Catharinisten’ en de ‘Barbaristen’ hebben er een kapel met een altaar. Buiten het thema zijn er nog twee andere openstellingen: je kunt uitzonderlijk een bezoek brengen aan de dekenij op het Sint-Martensplein en het belfort stelt opnieuw zijn deuren open. Voor de gelegenheid demonstreert Monumentenwacht vzw zijn touwtechnieken en geven ze bijkomende uitleg op de zolder van het belfort. Daarnaast is er nog een wandeling ‘Tussen Boudewijnlaan en Sint-Annalaan’ die je meeneemt doorheen de Sint-Annawijk. Opgelet, beide wandelingen zijn ondertussen volzet.

Buiten het programma van de stad zijn er nog een aantal andere activiteiten in het kader van Open Monumentendag: De Sint-Jozefskerk zet haar deuren open, waarbij je een bezoek kan brengen aan het Vereeckenorgel. De Begijnhofkerk doet dit jaar ook terug mee. Een eerste fase van de restauratie van de kerk is dit jaar afgerond. De V.VAK organiseert zoals elk jaar een wandeling, dit jaar met als titel ‘Over burgemeesters en oude fabrieken’.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *