Heb jij al enkele weesgedichten gespot in Denderleeuw…

Voor de eerste keer kunnen inwoners in Denderleeuw een weesgedicht adopteren, waarbij ze op een raam van hun woning een gedicht laten plaatsen. Fantastisch toch? Want zo wordt poëzie toegankelijk en zichtbaar in het straatbeeld. Tijdens de Poëzieweek (26 januari – 1 februari 2023) vind je in de gemeente Denderleeuw 30 gedichten terug. “Kom je eentje tegen? Sta dan even stil en geniet!,” zegt Geert Jan. Weesgedichten wordt georganiseerd door lokale bibliotheken. Wat drie jaar terug binnen de stadsgrenzen van Aalst onder de noemer Weesgedichten tot stand kwam op de golven van een allesbehalve poëtische pandemie is twee edities later uitgegroeid tot het allergrootste straatpoëzieproject van België. Onder impuls van de stedelijke bibliotheek Utopia slaan 95 bibliotheken eensgezind en collectief de handen in elkaar om het geschreven woord op een wel zeer laagdrempelige manier uit te dragen.

In alle deelnemende steden en gemeenten konden mensen de afgelopen weken een Weesgedicht adopteren waarna dit door handletteraars op hun raam wordt neergepend. De belangstelling overtrof alle verwachtingen. Het gevolg is dat er vanaf donderdag 26 januari, en dit gedurende de hele Poëzieweek, in alle uithoeken van Vlaanderen meer dan 3000 reproducties van 100 gedichten van evenveel Nederlandstalige auteurs te ontdekken vallen. Inwoners van deelnemende gemeenten kregen de afgelopen weken de kans om zich als ‘adoptieouder’ aan te bieden. Als enige vereiste werd vooropgesteld dat het gelijkvloerse raam zichtbaar is vanop de openbare weg. Lokale poëzieroutes brengen alle gedichten binnenkort ook in kaart.

In totaal is sprake van meer dan 3000 beschreven ramen verspreid over heel Vlaanderen. In vele steden werd het standaardaanbod nog aangevuld met bijkomende gedichten van lokaal talent. Weesgedichten kan zich dankzij de gebundelde krachten van alle bibliotheken uitroepen tot hét allergrootste poëzieproject in de openbare ruimte; een project waarmee een literaire niche letterlijk en figuurlijk tot bij de man en vrouw in de straat wordt gebracht.

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *