Haaltert gaat strijd aan met sluikstorters op zijn grondgebied…

De vijfde editie van de week van de Handhaving werd net als op de meeste plaatsen in onze regio ook begin deze week in Haaltert op gang getrapt. Trouwens in heel Vlaanderen worden de controles op zwerfvuil en sluikstort fors opgedreven. Heel wat lokale besturen en politiezones, de afvalintercommunales en Vlaamse partners bundelen de krachten en worden daarbij op verschillende locaties ook geassisteerd door camera’s die steeds meer opduiken op zwerfvuil- en sluikstortgevoelige plekken, de zogenaamde hotspots. Elke deelnemer werkt een eigen actieplan uit. Haaltert legt dit jaar de focus op sluikstorten. De week van de Handhaving is een initiatief van Mooimakers, het Vlaamse samenwerkings-verband tussen de OVAM, Fost Plus en de lokale besturen (VVSG). Handhaving is het sluitstuk van een effectief en integraal zwerfvuil- en sluikstortbeleid richting mentaliteitswijziging.

In heel Vlaanderen gaan tussen 4 en 10 oktober extra handhavers de straat op met één doel voor ogen: de strijd aangaan met zwerfvuil en sluikstort. Vorig jaar werd de week van de Handhaving een groot succes: met 1.250 GAS-vaststellingen, 155 PV’s en 184 overtredingen die op camera werden vastgelegd, werden er in totaal meer dan 1.500 problemen aangepakt.  Ook dit jaar zijn er alweer 102 actieplannen geregistreerd en nemen 187 lokale besturen deel aan de actieweek. Samen met de afvalintercommunale, politiezone, of op eigen houtje, zetten zij in totaal 397 verschillende acties op touw.

“Na de successen van de voorgaande jaren, zetten de deelnemende lokale besturen begin oktober gedurende één week opnieuw in op extra controles. Je kan het vergelijken met de flitsmarathons. Het hele jaar door wordt er gecontroleerd, maar één week per jaar staat het extra hoog op de agenda. We gaan nu al voor de vijfde keer een week lang intensief waken en optreden om het laten rondslingeren van zwerfvuil en sluikstorten aan te pakken. We zijn opgetogen met de extra aandacht voor de problematiek. Het moet de impact en de greep op sluikstorters en zwerfvuil veroorzakers nog versterken,” zegt de woordvoerder van Mooimakers Els Gommeren.

“Haaltert is één van de deelnemende gemeentes met een eigen plan van aanpak. Steeds meer mensen uit de buurt steken de laatste jaren de handen mee uit de mouwen om onze gemeente proper te maken en vooral te houden. Die mensen verdienen niet alleen een schouderklopje, ze moeten er ook op kunnen rekenen dat de overtreders niet wegkomen met hun storend gedrag,” voegt Veerle Baeyens er nog aan toe.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *