Groene, ondernemende speelplaats werd feestelijk geopend…

Na de ingebruikname van het nieuwe schoolgebouw en de afbraak van het oude gebouw krijgt de speelplaats  van basisschool Hofkouter in Sint-Lievens-Houtem een echte make-over. De inrichting sluit aan bij de innovatieve onderwijs-organisatie. De buitenruimte wordt ingericht als een ondernemende speelplaats. De eerste fase van het masterplan is afgerond, deze werd dan ook gisteren tijdens de Buitenspeeldag in gebruik genomen. Geen beter moment om de nieuwe speelzone in gebruik te nemen. “De inrichting sluit bij onze innovatieve onderwijsorganisatie waarbij we inzetten op ondernemerschap, zelfsturing en samenwerking. Belangrijke 21ste eeuwse vaardigheden,” zegt De Smedt. De verschillende zones bieden een plekje voor iedereen. De actieve zones dagen leerlingen uit tot fysieke inspanningen, in de creatieve zones zie je onverwachte samenwerkingen ontstaan waar kinderen spontaan de taken verdelen, compromissen sluiten en afspraken maken.

Een natuurspeelplaats brengt natuurlijk ook wat risico’s met zich mee. Geen probleem, dat mag! De wetgever geeft prioriteit aan speelkansen. Als het risico aanvaardbaar is en het de speelkansen vergroot, is het toegestaan. Meer nog, het is zelfs waardevol. Door in contact te komen met aanvaardbare risico’s op een plek met toezicht, leren kinderen op een veilige manier risico’s herkennen en er goed mee omgaan. Een ontzettend belangrijke vaardigheid, want risico’s komen kinderen overal tegen: in het verkeer of thuis.

Het grootste risico dat kinderen lopen op de speelplaats is vuil worden, maar niets dat een warm bad en een wasmachine niet kan oplossen. Op de natuurspeelplaats is er minder verveling, ruzie en pestgedrag. Een prettig nevenverschijnsel voor zowel de leerlingen als leerkrachten. “Omdat we niet alleen dol zijn op onze toffe speelplaats, maar ook zeer fier, willen we ze op termijn ook delen met de buurt en de Houtemse kinderen,” zegt de directeur Griet De Smedt. Dit kadert helemaal in het principe van de brede school. Om dit te realiseren is er een fijne samenwerking met de gemeente Sint-Lievens-Houtem opgestart. “Op dit moment overleggen we reeds over de plannen voor een skatepark,” zegt een vooruitziende De Smedt.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Publireportage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *