Groen vragende partij om plannen Siesegem te herwerken…

De Aalsterse oppositie partij Groen reageert tevreden over het feit dat de werken aan de Siesegemkouter worden opgeschort door het arrest van de RVVB. “Als partij zijn we al jarenlang voorstander van het behoud behoud van de kouter, met dit arrest komt de bescherming van 96ha waardevolle open ruimte weer een stap dichter.” Aldus Groen fractieleider Lander Wantens. De plannen van de stad om 96 ha. Waardevolle open ruimte op te offeren zijn strijdig met de huidige tijdsgeest. Aanpak van de klimaatopwarming, behoud van de open ruimte door de betonstop. Tegen gaan van verhardingen en daar waar mogelijk ontharden gezien de toenemende droogte problematiek. De switch naar andere mobiliteitsmodi en ga zo maar door.

In Aalst is meer dan 258 ha. Open ruimte bedreigd door bestemmingen op het gewestplan industrie (Siesegem) woon & woonuitbreidingsgebied in de deelgemeenten, in Hofstade was er recent zeer veel protest tegen het aansnijden hiervan. Daarnaast is er  in Aalst 20 ha bos bedreigd door andere bestemmingen op het gewestplan. Uit het betonrapport van Natuurpunt bleek dat er in Aalst reeds 23 % van het opp. verhard is, het Vlaamse gemiddelde bedraagd 14 %.

In de plaats van verder te gaan met het aansnijden van de schaarse open ruimte. Zou de stad Aalst beter werk maken van het versterken en verdichten van bestaande bedrijven sites. En inzetten op werkgelegenheid in de kern i.p.v. Aan de rand van de stad. Er wordt vaak geschipperd met cijfers m.b.t. werkgelegenheid maar tot op heden hebben wij geen weet van  concrete aanvraag en van bedrijven die zich op de site zou vestigen. De Health en Care valley is een communicatief verhaal om de site kost wat kost te gaan ontwikkelen.

“We betreuren dan ook dat de stad blijft vasthouden aan plannen van het verleden. De Corona crisis heeft duidelijk gemaakt dat er een zeer grote nood is aan toegankelijke open ruimte. In de plaats van deze verder vol te bouwen vragen we dan ook om deze te beschermen. Zo pleiten we vanuit Groen om de plannen m.b.t. De Siesegemkouter te herbekijken en werk te maken van een plan om de open ruimte te beschermen andere steden en gemeenten namen hierin reeds het voortouw besluit Wantens.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *