Groen licht voor restauratieprojecten in Aalst en Kruisem…

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor twee restauratieprojecten in Oost-Vlaanderen: de Sint-Jozefkerk in Aalst en de Sint-Eligiuskerk in Kruisem. “Door te investeren in onroerend erfgoed zorg ik er niet enkel voor dat monumenten worden opgeknapt of historische landschappen er weer als vanouds uitzien. Investeren in onroerend erfgoed is ook investeren in het welzijn van burgers, in nieuwe economische impulsen, in toerisme en werkgelegenheid, in duurzaamheid en nieuwe ontwikkelingskansen”, zegt minister Diependaele.

“De Sint-Jozefkerk, een baken in het Aalsterse stadslandschap, krijgt een opknapbeurt”, vertelt minister Diependaele. “In deze restauratiefase worden de toren en de voorgevel grondig gerestaureerd. Aan de toren zijn dakwerken voorzien en de torenspits wordt beter beveiligd. Ook het metselwerk, de natuursteen, het voegwerk en het buitenschrijnwerk worden aangepakt. Om verdere schade aan de figuratieve glasramen in het koor te vermijden, worden ze gedemonteerd en veilig gestockeerd in afwachting van een restauratie. Na deze eerste restauratiefase is het de bedoeling om ook de andere gevels en daken, net als de glasramen, te restaureren. In 2018 is een herbestemmingsonderzoek voor de kerk uitgevoerd.” Voor deze restauratiewerken voorziet de Vlaamse overheid een premie van 1.401.870,85 euro.

In de 19de eeuw kende Aalst een bevolkingsexplosie. De Sint-Martinusparochie werd te klein voor het grote aantal gelovigen. Daarom was een tweede parochiekerk noodzakelijk. De architecten Joostens en De Noyette hebben deze neogotische Sint-Jozefkerk ontworpen. De bouw van de kerk startte in 1868, pas in 1908 was ze afgewerkt. In de kerk bevindt zich een orgel dat gebouwd werd door de gebroeders Vereecken, orgelbouwers uit Gijzegem. In de loop der jaren bleef het instrument ongewijzigd. Sinds 1974 is het orgel beschermd, omwille van zijn romantische klank en de vakkundige technische afwerking. De kerk zelf werd in 1997 beschermd als monument.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *