Groen Geraardsbergen vragende partij invoering statiegeld…

Groen Geraardsbergen Persregio DenderNet als in Aalst is Groen Geraardsbergen vragende partij voor de invoering van statiegeld op leeggoed, iets waar men bij onze Noorderburen al een tijdje mee aan de gang is. De Nederlanders kunnen niet alleen leeggoed in glas terugbrengen, maar ook plastieken flessen, waarvoor 0,25 eurocent statiegeld aangerekend werd bij de aankoop van drank. Bij ons in België zal In 2018 minister Schauvliege, bevoegd als Vlaams Minister, beslissen over de invoering van statiegeld.

De verpakkingsindustrie heeft de afgelopen 2 jaar de tijd gekregen om zelf het zwerfvuil-probleem in te dijken. De evaluatie hiervan volgt in 2018. Hoe meer organisaties, steden en gemeenten en burgers duidelijk maken dat zij voorstander zijn van statiegeld, hoe gemakkelijker het wordt voor de minister om effectief over te gaan tot deze maatregel.

Volgens VVSG nemen steden en gemeenten ongeveer 90% van de kosten op zich voor het opruimen van zwerfvuil. Geld dat ongetwijfeld beter kan besteed worden voor een menselijker, eerlijker en gezonder gemeentelijk beleid. In Vlaanderen werd de kost de kosten van het voorkomen, opruimen en verwerken van zwerfafval in de openbare ruimte in 2013 op ongeveer 61,5 miljoen euro geschat (9,61euro per inwoner jaarlijks). Plastic flesjes en blikjes zijn op dit moment verantwoordelijk voor zo’n 40 procent van het zwerfafval. Op basis van dit alles vragen we aan de stad om partner te worden van de statiegeldalliantie. Meer info hieromtrent kan je vinden op www.statiegeldalliantie.org 

Met dank om onze vraag te willen overwegen. Het is een kans om zowel voor de stad als voor de inwoners kosten te besparen. Het stadsbestuur van Geraardsbergen stond alleszins niet negatief tegenover het voorstel en zou vermoedelijk in januari bekijken hoe hier best kon op ingegaan worden.

Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *