Groen doet oproep tot acties tegen seksueel geweld in Aalst…

In een nodige stap tegen de verontrustende stijging van seksueel geweld, zal Sarah De Bruecker, gemeenteraadslid en Provincieraadslid voor Groen, een interpellatie indienen tijdens de gemeenteraad van 29 april aanstaande. Door de recente schokkende uitspraak van de rechtbank van Leuven, waarbij een dader van verkrachting geen effectieve straf kreeg, rijst de vraag: Hoe veilig zijn onze slachtoffers daadwerkelijk? De uitspraak heeft heel België in zijn greep gehouden en leidde tot een golf van verontwaardiging.
Waarom kan een getalenteerde jongeman, ondanks een veroordeling voor verkrachting, in feite met een waarschuwing wegkomen? Dit onrechtvolle vonnis roept niet alleen vragen op over de rechtvaardigheid van onze rechtspraak, maar legt ook de schaduwzijde bloot van de behandeling van slachtoffers van seksueel geweld.

De situatie in Aalst is even verontrustend. Met in 2020 bijna 50% meer geregistreerde meldingen van seksueel geweld dan in 2018, dreigt de stad haar inwoners in de steek te laten. Het gebrek aan gespecialiseerde Zorgcentra na Seksueel Geweld in onze stad, in tegenstelling tot steden als Gent en Brussel, toont aan dat er dringende actie nodig is.
De schrikbarende statistiek dat slechts 4,5% van de slachtoffers effectief klacht indient, bewijst dat de drempels om hulp te zoeken enorm blijven.

In het licht van deze feiten zal Sarah De Bruecker het stadsbestuur oproepen om helderheid te verschaffen door de volgende cruciale vragen te beantwoorden:

1. Hoeveel meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld zijn er in de afgelopen vijf jaar in Aalst geregistreerd, en wat is de evolutie van deze cijfers?

2. Welke concrete stappen, acties of samenwerkingen onderneemt het stadsbestuur om seksueel geweld te voorkomen, slachtoffers beter te ondersteunen en de hulpverlening uit te breiden? Wordt er bijvoorbeeld werk gemaakt van samenwerking met een Zorgcentrum na Seksueel Geweld?

Met deze interpellatie roept De Bruecker niet alleen op tot transparantie, maar ook tot dringende actie. “We kunnen niet langer toekijken terwijl slachtoffers in de kou blijven staan. Het is tijd voor het stadsbestuur om krachtig en doeltreffend te reageren.
We moeten een veiligere omgeving creëren, waar slachtoffers zich gesteund voelen en waar de drempels om hulp te zoeken verlaagd worden,” aldus De Bruecker.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *