Grafsteen leidt tot ontdekking van Denderleeuwse Consul…

Bij de inventarisatie van het roerend en onroerende erfgoed van de Sint-Amanduskerk  stootte de Kerkraad op een bizarre ontdekking. Een grafsteen buiten het kerkgebouw vermeldt de naam van een zekere Jean Corneille De Boom overleden te Parijs op 21/09/1870, en nadien te Denderleeuw begraven op 16/03/1871. De grafsteen draagt tevens de vermelding van Ere-Consul. Er is ook een link met de Eenemolen in Iddergem. “Deze grafsteen ligt hier al jaar en dag zonder dat iemand er ooit aandacht aan heeft besteed. Bij de analyse van het moeilijk leesbare grafopschrift, viel me vooral het overlijden te Parijs op,   de herbegraving een jaar later in Denderleeuw en de vermelding dat de man ere-consul zou zijn geweest. Mogelijks hebben we hier dus te maken met een belangrijk Denderleeuwenaar die tot hiertoe volledig onder radar is gebleven”, vertelt Willy Callebaut, lid van de Kerkraad.

“Ik werd door Willy gecontacteerd over deze merkwaardige vondst en samen stootten we op een aantal merkwaardige ontdekkingen”, stelt schepen Jan De Nul, bevoegd voor erfgoed en toerisme. “Een website, die vermoedelijk door familienazaten van Jean Corneille De Boom werd opgesteld, verhaalt vrij gedetailleerd de geschiedenis van deze Amerikaanse pioniersfamilie. Hieruit valt af te leiden dat deze Denderleeuwenaar na het uitbreken van “the gold rush” in Californië in 1845, zich heeft gevestigd in San Francisco en in belangrijke mate moet hebben bijgedragen in de uitbouw van de stad en de internationale handel.  Dermate zelfs dat de familienaam op vandaag terug te vinden is in de “De Boom Street” in San Francisco. Volgens dezelfde website, moet de man door koning Leopold I,  ooit als eerste Consul zijn aangesteld van de Belgisch handelsmissie in San Francisco. En dit Belgisch Handelconsulaat bestaat op vandaag nog,” besluit De Nul.

“Andere merkwaardige ontdekking is dat deze man mogelijks een link heeft met de Denderleeuwse deelgemeente Iddergem. Mogelijks moet de familie hebben gewoond in de Eenemolen, een oude watermolen met een geschiedenis die teruggaat tot voor 1434. Volgens de geschiedenis van de molen moet het echtpaar Jean-Baptiste De Boom – Marie Elisabeth Van Santen in de periode 1834-1861, ouders van Corneille De Boom, eigenaars zijn geweest van de Eenemolen”, geeft Willy Callebaut nog mee.

“Verder onderzoek is zeker vereist”, besluit schepen Marnick Vaeyens. “Maar dat dit een boeiend verhaal wordt, is allicht duidelijk. Na de ontsluiting van een stukje kerkelijk erfgoed, met de speelse beeld van het beeld van “St-Anna-Ten-Drieën” op het dorp, hebben we er in de toekomst mogelijks een nieuwe attractie bij.

Op de foto links bovenaan van l-r: Marnick Vaeyens, Jan De Nul en Willy Callebaut.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *