Gouverneur vernietigt verhoging opvangkosten in gemeentescholen…

N-VA gemeenteraadslid Karolien De Roose merkte tijdens de gemeenteraad van 18 september 2023 op dat de gemeentescholen, zonder dat het reglement werd goedgekeurd op de gemeenteraad, de verhoging van de retributie voor ochtend- en avondopvang al toepassen sinds 1 september. Karolien De Roose “Alhoewel ik had aangekondigd klacht te zullen indienen bij de gouverneur en vernietiging te vragen omdat dergelijke retroactieve inwerkingtreding niet mogelijk is voor retributies, werd mijn suggestie om het reglement alsnog aan te passen via amendement tijdens de gemeenteraad niet gevolgd door de schepen van onderwijs Joost Arents en de schepen van financiën Katie Coppens.” De voorzitter van N-VA Ninove Steven Vanden Berghe en N-VA gemeenteraadslid Karolien De Roose dienden daarop einde september klacht in bij de gouverneur via het Agentschap Binnenlands Bestuur en vroegen vernietiging van het retributiereglement wegens een flagrante inbreuk op de Grondwet en het Decreet Lokaal Bestuur.

Het Agentschap Binnenlands Bestuur heeft ondertussen het onderzoek afgerond en de klacht gegrond verklaard. Uit de beslissing van de gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, blijkt dat “De aanpassing van de tarieven van het remgeld door het gemeenteraadsbesluit werd voorzien vanaf 1 september, met andere woorden met terugwerkende kracht. Dit is in strijd met artikel 190 van de Grondwet en artikel 288 van het Decreet over het Lokaal Bestuur”.

Voorzitter N-VA Ninove Steven Vanden Berghe vraagt dat het stadsbestuur het initiatief neemt om de ten onrechte geïnde retributies spontaan terug te storten aan de ouders of compenseert met de eerstvolgende schoolafrekening. N-VA Ninove zal dit dossier blijven opvolgen en in de toekomst nog klachten indienen indien geen rekening wordt gehouden met terechte opmerkingen en suggesties.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *