GoeBezig-prijs 2022 uitgereikt in HOC De Fransman…

De Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen, die samenwerkt met bewonersgroepen en lokale besturen om de leefbaarheid van Vlaamse dorpen op te krikken, heeft zaterdag in Heldergem de GoeBezig-prijzen 2022 uitgereikt. De gemeente Herentals kreeg de prijs voor de lokale besturen. In de categorie ‘bewonersgroepen’ viel Plus Plek Koninksem uit het Limburgse Tongeren in de prijzen. De Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen is op zoek gegaan naar bewonersgroepen en gemeenten die Goe Bezig zijn  inzake het verhogen van de leefbaarheid in Vlaamse dorpen. De vzw beloont dit jaar een lokaal bestuur dat en een bewonersgroep die op een participatieve manier de dienstverlening in hun dorp(en) verbetert.

Het is voor het achtste jaar op rij dat de GoeBezig-prijzen uitgereikt worden. Vorig jaar viel de dorpsraad van Ottenburg en het lokaal bestuur van Heist-op-den-Berg in de prijzen. Dit jaar kreeg het lokaal bestuur van Herentals de prijs. De jury was van oordeel dat de invulling van het dorpshuis in Morkhoven als marktcafé in combinatie met de organisatie van een wekelijkse markt tegemoet komt aan een grote nood, zo bleek na bevraging van onderuit, nl. te weinig dienstverlening in het dorp. Het gaat duidelijk over een dorpsproject, met als meerwaarde de samenwerking met de school en de aandacht voor en samenwerking met zowel de 65-plussers als de jonge gezinnen. Daarbij houden vrijwilligers het marktcafé open. Daarboven op heeft Herentals ook een duidelijk masterplan voor en visie rond dorpen.

Plus Plek Koninksem verdiende de GoeBezig-prijs voor bewonergroepen omdat de medewerkers helemaal vertrokken zijn vanuit de noden en behoeften van de dorpsbewoners. De medewerkers deden heel veel moeite hebben om alles zo participatief mogelijk aan te pakken en hebben een erg breed participatietraject gelopen. Het project, dat nog in volle ontwikkeling is, heeft erg veel potentieel.  Het gaat over een veelbelovend buurtpunt en daar is, zeker in dorpen, momenteel en maatschappelijk gezien volop nood aan en vraag naar. Er is ook duidelijk oog voor inclusie. Dit mooie initiatief geeft een opnieuw een sociale functie aan de Pastorij.

De uitreiking van de GoeBezig-prijzen was de apotheose van een voormiddag vol inspiratie en uitwisseling. Gastsprekers Jan Vermeulen (Deinze) en Raoul Paridaens (Puurs – Sint-Amands) gaven hun inzichten over hoe je dienstverlening aanpakt in een grotere gemeente of na een fusie van gemeenten op het Vlaamse platteland. Tony Vermeire, voormalig burgemeester van Lievegem, moedigde de aanwezige dorpsraden om hun werk te blijven voortzetten, want ze zijn al en worden een heel belangrijke schakel in de dorpen.. Burgemeester Veerle Baeyens schetste het ontstaan van drie nieuwe dorpsraden in haar gemeente, Haaltert.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *