Gesneuvelde Korea veteraan herdacht in Meerbeke…

Vandaag werd op het kerkhof in de Ninoofse deelgemeente Meerbeke gesneuvelde Korea veteraan en Eerste Sergeant Jean-Baptist Van der Perre uit Meerbeke herdacht. Hij werd geboren te Meerbeke op 5 januari 1931 en gevallen in bevolen dienst op 27 maart 1952 te Yong-Tchong, Korea. Pastoor Alexander Vandaele  ging de plechtigheid voor met een toespraak en gebed. Door schepen Henry Evenepoel werd een anekdote voorgelezen  als zou hij het dagboek van zijn grootvader  in zijn bezit hebben. Het begon met de woorden “ik mocht jaren terug een deel van deze dagboek inkijken en lezen”. Nadien werd er door dhr. Marc Devalckeneer, voorzitter van N.S.B. Gewest Zuid Oost-Vlaanderen een toespraak gehouden. Toen werd er gevraagd plaats te nemen aan grafzerk van Jean-Baptist van der perre, waar bloemenkransen werden neergelegd nadat de lastpost over de graven klonk, en
het Belgische volkslied ten gehore werd gebracht.

De Korea oorlog begon in 1950 en eindigde in 1953, met nadien nog een vredesmissie tot 1955. Toen Noord-Korea Zuid Korea binnenviel op 25 juni 1950 was dit het begin van een wrede oorlog die werd uitgevochten in een bergachtig en verraderlijk terrein bij extreme hitte en bittere koude, in sneeuw en ijs, modder, stank en verstikkend stof, en dat allemaal in een duistere uithoek van de wereld.

De supermachten van Wereldoorlog II stonden terug oog in oog. Van het 3171 sterke Belgisch VN-bataljon sneuvelden er 101 en zijn er nog steeds 5 vermisten. Vandaag is de Koreaanse oorlog bijna vergeten. Het was een gruwelijke oorlog die in 5 jaar tijd 5 miljoen slachtoffers eiste.

Vandaag 13 oktober 2021 werd aan de kerk van Meerbeke Eerste Sergeant Jean-Baptist Van der Perre, in het bijzijn van burgemeester en schepenen, en tal van vaandeldragers gehuldigd met de War Heritage Institute “Vergeten Helden” medaille “Pro-Patria”. Deze plechtigheid werd georganiseerd in samenwerking met het Provincie Commando van Oost-Vlaanderen, de stad Ninove, het War Heritage Institute en N.S.B. Gewest Zuid Oost-Vlaanderen. Meer beelden van tijdens deze herdenking op onze Facebook-pagina.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *