Geraardsbergse Reuzengilde kondigt ‘grote onthulling’ aan…

Op zaterdag 15 februari stappen de reuzendragers van het Kartuizerklooster te Lierde naar de Markt van Geraardsbergen. De Reuzengilde zal bij aankomst op de Markt een ‘grote onthulling’ doen die kadert in de blijvende erkenning van de Processie van Plaisance als cultureel erfgoed. “Het gaat om een gloednieuw object, historisch en cultureel gezien van groot belang voor de Geraardsbergse reuzen, de gilde en voor het erfgoed van de stad.” Dit jaar is er de 505de editie van de Processie van Plaisance, de herdening van de overbrenging van de overblijfselen van Sint-Bartholomeus vanuit de kartuizerij in Lierde naar Geraardsbergen. Op 15 februari doen de Geraardsbergse “zakkendragers” (reuzendragers), in hun traditionele klederdracht, de ongeveer 8 kilometer lange tocht te voet over, van het kartuizerklooster naar de Markt van Geraardsbergen.

“Onze Geraardsbergse reuzen stappen weliswaar niet mee in deze optocht en we brengen geen relikwieën mee uit Lierde, maar de Reuzengilde zal van deze optocht gebruik maken om een heel grote onthulling te doen. Die kadert in de borgingsacties van de erkenning van de Processie als cultureel erfgoed.”

“Onze nieuwe ‘reuzendragers op proef’ zullen, als eerste toelatingsproef, een zware en mysterieuze kist meedragen, waarvan de inhoud slechts door een heel select groepje mensen gekend is. In deze kist zit een erg waardevol voorwerp, dat de historische en culturele waarde van onze Geraardsbergse reuzen nog meer zal benadrukken. Zo dragen wij als het ware een “relikwie” voor onze reuzen mee vanuit Lierde, net zoals de Kartuizers 505 jaar geleden deden.”

“Een aantal vaste waarden van de Processie van Plaisance, de schrijndragers, de Vodden (Koninklijke Rederijkerskamer Sint-Pieter Vreugd en Deugd) en de Broederschap van Manneken-Pis zullen aanwezig zijn op de onthulling.

Zaterdag 15 februari om 11.30 uur samenkomst van de verenigingen in café ‘De Kartuizer’, Kartuizerstraat 1 te Lierde. Van 12.30 tot 16.30 uur tocht naar Geraardsbergen met de mysterieuze kist en aansluitend de onthulling.

Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *