Gemeenteraad voor de laatste keer deze maand virtueel…

In Aalst gaat men deze maand voor de laatste keer een virtuele gemeenteraad houden. In juli en augustus zijn er geen gemeenteraden. Het klopt dat de eerste versoepelingen om elkaar ook binnen terug te ontmoeten ingaan vanaf 9 juni. Uiteraard onder bepaalde voorwaarden en regels qua afstand houden, voldoende ventileren, het toegelaten aantal personen rond één tafel, etc.  Horecazaken, bioscopen, cultuurhuizen, etc. zijn echter in niets te vergelijken met het Belfort, waar de Aalsterse gemeenteraden doorgaan. Het oudste onderdeel van het Belfort werd gebouwd in 1225 en is niet voorbereid op een pandemie. Qua ventilatie werden testen uitgevoerd, de CO2 opbouw, is door de slechte ventilatie ontoelaatbaar hoog.

David Coppens, gemeenteraadsvoorzitter: “Daarnaast is het Belfort ook een vrij koele ruimte. Als we voldoende willen ventileren kan dat alleen door het openen van de ramen, waardoor de temperatuur nog sneller afneemt. We hebben in september 2020 op deze wijze reeds twee Gemeenteraden georganiseerd en menig raadslid is het er over eens dat het niet comfortabel vergaderen is met de jassen of dikke truien aan.  Ook wat betreft het voldoende afstand houden tussen de gemeenteraadsleden stuiten we op praktische problemen. Als we de raadsleden ver genoeg uit elkaar willen zetten kunnen we de digitale stemkaarten niet meer gebruiken. Het volgen en correct notuleren van de stemmen, in een democratie primordiaal, verloopt daardoor bijzonder arbeidsintensief en chaotisch. Absoluut te vermijden dus.”

“Dit alles noopt ons tot het nog éénmaal uitstellen van fysieke vergaderingen. We gaan dus terug fysiek vanaf september. Tegen die tijd zijn er ook al veel meer mensen gevaccineerd en kan alles, mits enkele voorzorgsmaatregelen, hopelijk opnieuw veilig en wel verlopen.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *