Vandaag dinsdag 19, en maandag 25 september eerstkomende, organiseert het gemeentebestuur van Erpe-Mere leerrijke dodehoeklessen. Dit is het geval voor alle kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar van de verschillende basisscholen in Erpe-Mere. Het gemeentebestuur organiseert de lessen in samenwerking met de lokale politiezone ErpeMere/Lede en een vrijwilligersteam van TLV, beroepsvereniging van ondernemingen in transport en logistiek. De verkeersveiligheidscampagne ‘Veilig op Weg’ van TLV vormt de basis van deze infosessies. Dit project wil aan jongeren tussen 10 en 12 jaar een aantal tips geven over hoe ze verkeersveilig moeten omgaan wanneer ze met een vrachtwagen worden geconfronteerd. Het aspect ‘dode hoek’ is hier sterk aanwezig.
De lessen vinden plaats op domein Steenberg waar de leerlingen een theoretisch gedeelte én een praktisch gedeelte volgen. In het theoretisch gedeelte krijgen de kinderen een film te zien, waarin de gevarenzones aan de hand van reële verkeerssituaties worden toegelicht. De scholieren maken in de film kennis met de 4 eenvoudige vuistregels van de campagne. De vuistregels vormen de rode draad in het gehele pedagogische concept van ‘Veilig op Weg’ .
Na de theorie gaan de kinderen naar de parking naast de sporthal, waar ze praktische tips krijgen, opnieuw gefocust op de vuistregels. Zo gaan ze één voor één achter het stuur van een vrachtwagen zitten om op die manier een beter inzicht te krijgen in de beperkingen waarmee een chauffeur, qua zichtveld, wordt geconfronteerd. Dit praktische gedeelte wordt gegeven door mensen van de lokale politiezone Erpe-Mere/Leden en vrijwilligers van Transport en Logistiek Vlaanderen.
“Veiligheid in het verkeer bestaat ook in het aanleren mogelijk gevaar in te schatten. Dergelijke opleidingen zijn eye-openers waarmee we onze kinderen op jonge leeftijd sensibiliseren. Het enthousiasme van scholen is dan ook groot”, zegt burgemeester Tom Van Keymolen. “Met onze dodehoeklessen willen we onze kinderen nog beter wapenen om zich met de fiets in het verkeer te begeven. Hoe meer ervaring ze opdoen, hoe beter ze situaties in het verkeer kunnen inschatten”, vult Dries Hostens, schepen voor jeugd aan.