Fietskoeriers geïnformeerd door ABVV en parlementslid…

Het ABVV en Federaal parlementslid Anja Vanrobaeys informeerden vorige week vrijdag de Aalsterse fietskoeriers vanop de Grote Markt in Aalst. Op vrijdag 1 oktober bezocht BTB-ABVV in samenwerking met ABVV Oost Vlaanderen en Federaal parlementslid Anja Vanrobaeys de Aalsterse fietskoeriers. Op deze manier willen zij de vinger aan de pols houden bij de fietskoeriers en uit eerste hand horen wat hun bezorgdheden zijn en waar wij hen daarin kunnen bijstaan. Ze zijn in heel wat steden niet meer uit het straatbeeld weg te denken, die flitsende mannen en vrouwen van Deliveroo of Uber die door weer en wind je bestelling aan huis brengen. De platformbedrijven maken gebruik van gaten in de wetgeving om grote winsten te maken door hun werknemers als “(schijn) zelfstandigen” te laten werken. Om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien, worden de werknemers van platformbedrijven gedwongen dit te accepteren.

Vier weken vakantie per jaar, thuisblijven als je ziek bent, bescherming tegen arbeidsongevallen of een fatsoenlijk uurloon is voor veel werknemers in platformbedrijven niet mogelijk. Het is oneerlijk tegenover werknemers, tegenover de overgrote meerderheid van bedrijven die zich wel aan de regels houden, en het berooft de overheid van inkomsten voor pensioenen en het sociale vangnet zoals we dat in België kennen.

Vakbonden winnen in heel Europa rechtszaken om een einde te maken aan schijnzelfstandigheid. Maar sommige platforms geven er niet om zich aan de regels te houden, zelfs niet wanneer ze door de rechter worden veroordeeld. Net als de BTB-ABVV dringen Vooruit en PS  erop aan platformwerk te reguleren en de werknemers een eerlijke behandeling te geven.

Het gemak van thuisleveringen mag niet ten koste gaan van de fietskoeriers. Daarom heeft Federaal parlementslid Anja Vanrobaeys een wetsvoorstel ingediend dat hen de nodige bescherming biedt zoals alle andere werknemers.  Maar ook restaurants kreunen want Deliveroo rekent hen een commissie aan tot 30% op thuisbestellingen, waardoor zij bitter weinig overhouden aan thuisleveringen. Platforms zoals Deliveroo en Uber zitten dan ook weinig in met mensen, of het nu hun werknemers of de kleine zelfstandige restaurants zijn, maar willen vooral grote winst maken op basis van big data.

Voor mij moet deze race to the bottom stoppen. Ik ben dan ook tevreden dat de minister van Werk Dermagne de werkomstandigheden van fietskoeriers wil verbeteren,” zegt Anja Vanrobaeys. De Minister lanceerde eerder deze week een particpatietraject via platformwork.be waar iedereen, zowel fietskoeriers, restaurants als consumenten hun stem kunnen laten horen.

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *