Extra strijd tegen zwerfvuil tijdens Handhavingsweek…

Sluikstort op Pierre-Corneliskaai in Aalst Persregio DenderVan 17 tot 23 september 2018 vindt ‘De Week van de Handhaving’ plaats in Vlaanderen. Tijdens deze week is er verhoogde waakzaamheid voor zwerfvuil en sluikstorten. In Aalst gaan medewerkers van de stad en de Lokale Politie tijdens deze week op pad om zwerfvuil en sluikstorten te bestrijden. Zwerfvuil en sluikstorten kost de lokale en andere overheden handenvol geld dat beter nuttig kan besteed worden. Tenslotte storen burgers zich er heel erg aan. Lokale overheden krijgen hier veel klachten over, het frustreert diegenen die het goed doen en het draagt bij aan het onveiligheidsgevoel. Om burgers wakker te schudden voor de gevolgen van sluikstorten en achterlaten van zwerfvuil wordt de actie opgedeeld in 3 delen; sensibiliseren, verbaliseren én belonen. Sensibiliseren van burgers via een nationale affichecampagne, gelanceerd vanuit Mooimakers. Bij het aantreffen van een sluikstort of zwerfvuil wordt onmiddellijk geverbaliseerd en resulteert deze overtreding in een GAS-boete.

Tijdens de handhavingsweek in 2017 werden 66 GAS-boetes en 21 pv’s opgemaakt. Overtreders worden niet alleen aangesproken en beboet, zij worden ook bewust gemaakt over de negatieve gevolgen van hun daden en over de betere alternatieven. En positief gedrag van burgers wordt extra gewaardeerd en beloont met een leuk gadget.

Op Aalsters grondgebied werken de dienst Leefmilieu, team Stadsreiniging, team Gemeenschapswachten en de dienst Gemeentelijke administratieve sancties van de stad Aalst samen met de Lokale Politie Aalst een gecoördineerde actie uit. Minstens vijf teams zijn dagelijks op de baan om overtreders te vatten en sluikstorten te doorzoeken naar sporen van de daders. Daarbij wordt gefocust op 45 hotspots in Aalst en deelgemeenten. Wie sluikstort of afval laat rondslingeren op openbaar domein wordt aangesproken en beboet. Wie afval netjes in de vuilnisbak werpt, kan rekenen op een complimentje en een leuk gadget.

De strijd tegen zwerfvuil en sluikstort stopt uiteraard niet met de Week van handhaving. De stadsdiensten zijn dagelijks op de baan om de stad rein te houden. Sluikstorten worden steevast onderzocht en wie z’n afval zomaar op straat dropt riskeert een GAS-boete. Maar het is een strijd die de stad samen met de Aalstenaars wil voeren. Daarnaast kan men een sluikstort eenvoudig melden via de stadswebsite www.aalst.be, of het telefoonnummer 053 77 9300. Het team Stadsreiniging van de dienst Onderhoud openbaar domein ruimt het afval dan zo snel mogelijk op.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *