Expo’s Sint-Maarten in Erpe-Mere en Lede…

Aalst, Erpe-Mere en Lede zijn echte Martinusgemeenten. Sint-Maarten is niet alleen patroon van vele kerken, de goedheilige man wordt er jaarlijks door duizenden kinderen gevierd! Om de Sint-Maartenstraditie in de kijker te zetten, neemt Erfgoedcel Denderland enkele initiatieven. Michaël Van Houtte van de erfgoedcel legt uit: ‘De Sint-Maartensviering kent een heel rijke geschiedenis, maar ondervindt ook concurrentie van die andere sint… Om het unieke verhaal van Martinus van Tours bekender te maken, lanceren we twee openlucht-expo’s in Erpe-Mere en Lede, verbonden aan het kijk- en voorleesboek ‘Maarten en de magie van de mantel’. Alle info op erfgoedceldenderland.be.

Van 26 oktober tot en met 16 november kan je op het domein Steenberg in Erpe-Mere en in het park van Mesen in Lede terecht om de expo’s te bezoeken. In openlucht en geheel coronaveilig stap je samen met je kinderen letterlijk het verhaal van Maarten in. Een moedige jongen die opgroeit tot Romeins soldaat, het tot bisschop van Tours schopt en nadien wereldberoemd zal worden als Sint-Maarten. In de ErfgoedApp luister je gratis naar de audioguide en kinderen kunnen gratis een leuke stickeropdracht afhalen in het cultuurhuis Emotia in Erpe-Mere of in de bibliotheek van Lede.’

Stad Aalst organiseert trouwens gelijktijdig een Sint-Maartenzoektocht in het stadscentrum. De Sint is zijn Pieten kwijtgeraakt, hij kan alle hulp gebruiken om hen terug te vinden. Alle info vind je op tgasthuys.be.

Ook de scholen in Aalst, Erpe-Mere en Lede werden niet vergeten: ‘We bezorgden alle scholen een educatief pakket over Sint-Maarten en alle kinderen kregen een kleurplaat, waarmee ze kunnen deelnemen aan de kleurwedstrijd van Sint-Maarten! De tekening komt uit het boek ‘Maarten en de magie van de mantel’ en toont een belangrijke scène uit leven van Sint-Maarten: we zien hoe Maarten als Romeins soldaat zijn mantel deelt met een bedelaar. De kinderen kunnen hun kleurplaat in de hemelbus stoppen in Aalst (aan Schotte, Utopia en het oude stadhuis op de Grote Markt), in Erpe-Mere aan Emotia en in Lede aan Huize Moens.’ Uiteraard is er als beloning mooie prijs te winnen.

Wil je nog nagenieten van de expo? Bestel jouw exemplaar van het kijk- en voorleesboek ‘Maarten en de magie van de mantel’ via de webshop van de erfgoedcel op erfgoedceldenderland.be!

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *