Ewoud Vromant pakt zilver op Paralympische Spelen in Tokyo…

Ewoud Vromant heeft zilver gepakt in de tijdrit klasse C2. Hij moest enkel de Australiër Darren Hicks voorlaten. “Het is al een zeer emotionele en frustrerende week geweest voor mij, met een gevoel van machteloosheid (Ewoud werd gediskwalificeerd in de individuele achtervolging op de piste, nadat hij het wereldrecord had verbroken, nvdr). Maar ik heb me snel kunnen focussen op deze tijdrit en heb me goed voorbereid. Ik wist dat het moeilijk zou worden, want het parcours was zwaar en heuvelachtig.”

“Ik weeg 82kg voor 1m92, en stond tegenover een aantal voormalige wereldkampioenen. Ik heb nooit eerder met zoveel enthousiasme aan de start gestaan in een tijdrit. Tweemaal had ik problemen met mijn ketting, maar ik ben rustig kunnen blijven en ben alles blijven geven. Ik ben gekomen voor een medaille. Het liefst was het een gouden geweest, maar zilver is uiteraard fantastisch. Het doet me deugd, ook al zullen de gebeurtenissen van vorige week altijd pijnlijk blijven. Maar de medaille maakt veel goed, want ik heb de laatste twee jaar alles laten vallen om hier te presteren.”

Voor Ewoud Vromant is sport zijn absolute uitlaatklep in het leven. In zijn jeugdjaren voetbalde hij op provinciaal niveau en later maakte hij de overstap naar triatlon. Hij vond acht jaar lang uitdagingen in kwarttriatlons op recreatief niveau. In 2012 ontdekte dokters een tumor in de hamstrings van zijn rechterbeen. Na chemotherapie onderging Ewoud toch een amputatie het jaar nadien.

Stilzitten is niets voor Ewoud en dus zocht hij erg snel na zijn revalidatie naar nieuwe sportieve doelen. Triatlon verderzetten, was zijn eerste wens, maar lange afstanden lopen zijn voor hem moeilijk zonder hamstringfunctionaliteit in een van de benen. Fietsen met een koker ging wel voortvarend.

In 2016 begon hij met para-cycling nadat hij collega-renner Arnout Matthys, die ook een bovenbeenamputatie heeft, de Mont-Ventoux zag beklimmen op één been. Als snel ambieerde Ewoud ook een internationale carrière, met succes: hij nam in 2018 voor het eerst deel aan het wereldkampioenschap para-cycling in Maniago (Italië) en werd er vierde in de tijdrit. Begin 2019 nam hij deel aan het wereldkampioenschap baanwielrennen in Apeldoorn (Nederland) en daar werd hij vijfde op de individuele achtervolging, na pech bij de start. In 2019 pakte hij zilver op het WK tijdrijden in het Nederlandse Emmen, hij sprintte ook naar brons in de wegrit.

In 2020 werd Ewoud wereldkampioen op de individuele achtervolging in Milton (Canada), het hoogtepunt in zijn carrière tot dusver. In 2021 veroverde hij goud in de tijdrit op de wereldbeker Para-cycling in Oostende, en zilver in de wegrit. Op het wereldkampioenschap in Cascais (Portugal) behaalde hij brons in de wegrit.

(Foto: SWPix.com/Simon Wilkinson)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Sport. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *