Erpe-Mere lanceert pilootproject met Fost Plus om gemeente mooier te maken…

Het gemeentebestuur van Erpe-Mere start samen met Fost Plus een pilootproject op om een oplossing te bieden voor het zwerfvuil in de gemeente. Met dit project wil de gemeente de straten schoner en aangenamer maken en de inwoners aanmoedigen om deel te nemen aan de verschillende zwerfvuilacties. Voor Fost Plus is het pilootproject eveneens een manier om kennis op te doen over zwerfvuilbeheer op het terrein. Zwerfvuil is een hardnekkig maatschappelijk probleem dat niemand onberoerd laat. De gemeente Erpe-Mere strijdt al jaren actief tegen de problematiek. Recent werd nog een zwerfvuil-app gelanceerd. Het pilootproject met Fost Plus is dan ook een opportuniteit om een versnelling hoger te schakelen. Zo wordt in eerste instantie gefocust op een beter structureel inzicht in het zwerfvuil op straat en in de openbare vuilnisbakken.

De eerste concrete acties die voorzien worden: • Een analyse van de inhoud van de straatvuilnisbakken en hun plaatsing, zodat zo nodig actie kan worden ondernomen om het beheer ervan te verbeteren. • Netheidstellingen van het zwerfvuil op straat, met een eerste nulmeting die in april is uitgevoerd. • In kaart brengen van de bestaande opruiminitiatieven, zowel van de vele vrijwilligers in de gemeente als via de gemeentediensten. • Een gerichte aanpak van een aantal vervuilde plaatsen in de gemeente (zgn. ‘hotspots’).

Fost Plus organiseert uit naam en voor de rekening van de verpakkende bedrijven de recyclageketen voor huishoudelijke verpakkingen. Met het oog op de grotere (financiële) rol die bedrijven in de nabije toekomst zullen spelen in het zwerfvuilbeheer, wil de organisatie expertise opdoen over de zwerfvuilaanpak op het terrein.

“Met dit pilootproject willen we uiteindelijk komen tot een totale gebiedsdekkende aanpak. Alle initiatieven die actueel worden genomen rond zwerfvuil (zwerfvuilsubsidies voor de verenigingen, de zwerfvuilophaling door de Loods en de eigen diensten, de werking van de Ploggers), moet gecoördineerd worden. Het uiteindelijke doel is om te komen tot een kaart, waarop per dag kan

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *