Erfgoedwandeling langs het spoorverleden van Lede…

Midden negentiende eeuw werd Lede via het spoor verbonden met Gent en Brussel. De eerste stoomlocomotieven denderden doorheen het voorheen landelijke Lede. De invloed op de gemeente was enorm. Naast een nieuw station verschenen ook nieuwe ondernemingen, werd pendelarbeid mogelijk en konden goederen makkelijker in- en uitgevoerd worden. Kortom, de wereld werd een stukje kleiner. Michaël Van Houtte, Erfgoedcel Denderland: “Erfgoed is overal, maar rond het station in Lede zijn verrassend veel erfgoedverhalen te sprokkelen. Wie kent er bijvoorbeeld nog het buizenkot, den bascuul of de roethuizen? Of het verhaal van de meisjes van het internaat, die vanaf het perron een eigen ingang hadden naar het domein van Mesen? De gidsen nemen ons mee langs heel wat bekende en onbekende verhalen uit de geschiedenis van Lede.”

Peter Van Accoleyen (Heemschut Lede) heeft zelfs een primeur: “We starten de wandeling in een oud gebouw van de voormalige textielfabriek Verschelden. Het atelier in de Stationsstraat dateert al van eind 19e eeuw. Verschelden was een ondernemer uit Ronse, maar door de komst van het spoor investeerde hij in Lede. Lange tijd was het gebouw een verfwinkel. Nu neemt de nieuwe afdeling Beeld van de kunstacademie hier zijn intrek en is het historische pand weer publiek toegankelijk. Je kan die dag dus in primeur het pand bezoeken. De kunstacademie zorgt vooraf voor een streepje muziek.”

Ook aan de jongste deelnemers werd gedacht. Kris Vereecken van de culturele raad: “Voor kinderen organiseren we een uitdagende opdracht tijdens de wandeling. Achteraf krijgen ze ook een mooie beloning.” Wandel jij op zondag 8 september mee? De wandeling met gids duurt één uur en start om 11.00 uur, 13.00 uur, 14.00 uur, 15.00 uur, 16.00 uur en 17.00 uur. Deelnemen is gratis. Je moet vooraf niet inschrijven. Deze wandeling kadert binnen het project #ST(R)OOM van Erfgoedcel Denderland, waarbij het regionale erfgoed langsheen spoorwegen en de Dender in de kijker wordt gezet. Meer informatie op www.erfgoedceldenderland.be. We eindigen de wandeling in de kelder van het Hollands Paviljoen, waar je bij een drankje het project #ST(R)OOM kan ontdekken.

Dit bericht is geplaatst in Publireportage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *