Erfgoedredders laat Haaltertse kinderen erfgoed ontdekken…

222 schoolkinderen van drie scholen in Haaltert beleefden op 18 juni een grote dag. Ze namen het afgelopen schooljaar deel aan het traject Erfgoedredders en werden hiervoor beloond met de muzikale voorstelling ‘On(t)roerend erfgoed’ van Fijnbesnaard & compagnie in Centrum De Kouter. Kinderen die erfgoed redden? Erfgoedredders is een begeleidingstraject van de Provincie Oost-Vlaanderen voor leerkrachten in het derde en vierde leerjaar. De leerkrachten worden in vier sessies door een team van erfgoedspecialisten begeleid en voorbereid om erfgoededucatie in de klas te brengen en een heuse erfgoedactie op poten te zetten. De juffen van VBS De Bloesem ontwikkelden met hun leerlingen de interactieve ‘Kapelletjeswandeling’ en ondernamen actie om de eigenaars aan te sporen voor een goed onderhoud. BS De Krekel dook in het verleden met een leerwandeling en een woordpuzzel en VBS Sint-Gorik pakt tijdens de laatste schoolweek uit met een zoekwandeling met escaperoomgehalte onder de noemer ‘Red erfgoed in Haaltert’.

“Er zijn uit deze editie van Erfgoedredders drie mooie projecten uit de bus gekomen”, vertelt gedeputeerde voor erfgoed, An Vervliet. “Bij de Kapelletjeswandeling van VBS De Bloesem hebben wij vanuit de Provincie geholpen om QR-codes langs het traject te plaatsen, zodat iedereen de wandeling kan doen en de informatie op zijn smartphone kan vinden. Het is altijd fijn als er een erfgoedspoor zichtbaar blijft nadat ons Erfgoedredders-team in een gemeente gepasseerd is.”

Erfgoedredders vindt elk jaar in een andere gemeente plaats. Dit schooljaar was Haaltert aan de beurt en is er nauw samengewerkt met IOED Solva, Erfgoedcel Denderland en lokaal bestuur Haaltert. “Vanuit het gemeentebestuur vonden we het belangrijk om dit provinciale project te ondersteunen”, zegt cultuurschepen Bart Ottoy. “Het is voor de kinderen een unieke kans om hun gemeente beter te leren kennen en voor de leerkrachten een welkome ondersteuning om erfgoed in de les te introduceren.”

Niet alleen de scholen werkten samen, ook erfgoeddeskundigen en leerkrachten vormden een hecht team. Coaches Els Otte en Leen Vandaele betrokken erfgoeddeskundigen Nele De Cocker (provinciebestuur), Michael Van Houtte (Erfgoedcel Denderland), Raphaël De Mey (Solva), Willy De Loose (Heemkring Haaltert), Rik De Schepper (Mini Museum Mussenzele), Hans De Smet (Natuurpunt) en Hubert Verheijen (beiaardier). Voor het lokaal bestuur namen Sofie Van Melkebeke en Iñez Roelant deel. Nu al is duidelijk dat de samenwerking hier niet ophoudt en verdergezet wordt bij erfgoededucatie in de toekomst.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *