Erfgoeddag met ambachtsproeven ook voor de jongsten…

Onder het motto ‘Hoe maakt u het?’ richt de 19e editie van Erfgoeddag volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Nieuw dit jaar, is dat er dit keer ook specifiek aan de jongsten wordt gedacht. Kinderen kunnen namelijk op elke locatie een ‘ambachtsproef’ uitvoeren. Indien ze de proef tot een goed einde brengen krijgen ze een stempel op hun spaarkaart. Een volle spaarkaart kunnen ze op elke Erfgoeddag locatie uit onze regio inruilen tegen een leuk ambachtelijk cadeautje: een handgedraaide houten tol. De ‘ambachtsproef’ standen kun je herkennen aan het spaarkaart logo. “Tal van instellingen, organisaties en verenigingen in regio Denderland zetten op Erfgoeddag hun beste beentje voor”, zegt Tom De Ridder, erfgoedcommunicator en publiekswerker bij Erfgoedcel Denderland. “Dit jaar staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen centraal.”

“Erfgoeddag is een feest voor jong en oud. Daarom kunnen kinderen dit jaar op elke locatie een ‘ambachtsproef’ uitvoeren. Indien ze de proef tot een goed einde brengen krijgen ze een stempel op hun spaarkaart. Een volle spaarkaart kunnen ze op elke Erfgoeddag locatie uit onze regio inruilen tegen een leuk ambachtelijk cadeautje. We kunnen dit jaar dan ook een goedgevuld dagprogramma voorstellen. Het programma kan men bekijken op erfgoedceldenderland.be. Wie liever een papieren brochure heeft kan die vinden bij de deelnemers, in bibliotheken, culturele centra en gemeentediensten“

In Aalst kun je in de Sint-Matinuskerk terecht: De Sint-Martinuskerk telt vele gilde- en ambachtsaltaren met een grote rijkdom aan kunstwerken en archiefdocumenten. Ze plaatsen acht van deze altaren in de kijker door er telkens één erfgoedobject uit te lichten. Het Internationaal Folkloristisch Oogstfeest De Pikkeling bestaat dit jaar precies 50 jaar, dat moet uiteraard gevierd worden. Neem een kijkje op de Hoeve De Croes, een van de Pikkelinghoeves, waar ze de oude oogstambachten in de kijker zetten. Geef je ogen de kost en proef natuurlijk ook eens van de lokale streekproducten. Oude foto’s, voorwerpen, boeken en illustraties brengen verschillende oude beroepen bijna letterlijk weer tot leven. Laat je meevoeren en ontdek schitterend vakmanschap. Erfgoeddag gaat door op zondag 28 april.

Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *