Een Chromebook voor elke leerling vanaf het 4de leerjaar…

Net zoals alle Vlaamse scholen heeft ook basisschool Hofkouter uit Sint-Lievens-Houtem financiële middelen gekregen van de overheid voor de digitalisering van ons onderwijs. Deze investering werd bekend gemaakt onder de naam Digisprong. De minister had hiermee voorzien om vanaf het eerste kleuterklasje tot en met het 4de leerjaar voor elk klaslokaal een ICT-toestel voor gedeeld gebruik aan te kopen. Vanaf het 5de leerjaar zou elke leerling kunnen beschikken over een eigen ICT-toestel.

“Omdat onze school en scholengroep 20 reeds langer geïnvesteerd hadden in digitalisering kunnen wij onze leerlingen vanaf het 4de leerjaar van een eigen Chromebook voorzien. Voor de klassen van het 1ste tot en met het 3de leerjaar beschikken we over één toestel per twee leerlingen. In de kleuterklassen werd een digitaal planbord aangeschaft waarmee de kleuters aan de slag kunnen,” zegt directrice Griet De Smedt.

Vanaf het vierde leerjaar zal er aan elke leerling een uniek toestel toegewezen worden dat hij of zij kan gebruiken tot het einde van het zesde leerjaar. De toestellen zijn eigendom van de school en worden gratis aan de leerlingen ter beschikking gesteld, wij vragen geen waarborg of huur. Wij vragen wel dat de leerlingen zorgvuldig en zorgzaam omspringen met het toestel. De toestellen blijven overwegend op school voor gebruik. Digitale huistaken zullen dan ook beperkt worden tot een strikt minimum of vrijblijvend.

Deze digisprong betekent niet dat de school volledig overschakelt op digitaal onderwijs. De Chromebooks zijn slechts een ondersteuning bij blended learning. Bij blended learning combineren we  allerlei zaken, zoals technologie, instructiewijzen, leertheoretische uitgangspunten of didactische strategieën. De rol van de leerkracht als lesgever blijft hierbij het belangrijkste element. Ook daarom werd er geïnvesteerd in de opleiding voor de leerkrachten. Al het personeel kan overweg met educatieve tools zoals bookwidgets, google classroom, rubrics, en andere.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *