Educatief centrum De Helix viert 25ste verjaardag met groot feest…

De Helix, Duurzaam Educatiepunt in Grimminge, bestaat 25 jaar en organiseert voor die gelegenheid op zondag 18 september een gratis feest. Het landelijk gelegen centrum behoort tot het Vlaams Departement Omgeving en richtte zich eind jaren ‘90 vooral op scholen. De werking werd in de loop der jaren uitgebreid naar educatieve activiteiten voor alle geïnteresseerden. 25 jaar geleden begon De Helix met de uitbouw van een educatief centrum met bijhorende tuin in Grimminge, deelgemeente van Geraardsbergen. De Helix richtte zich in de beginjaren vooral op onderwijs, waarbij tal van scholen naar het centrum kwamen om een educatief programma rond natuur en milieu te volgen. Ondertussen breidde het centrum zijn werking uit met een rijk aanbod aan vormingen en nieuw educatief materiaal over duurzaamheid en natuur- en milieueducatie voor scholen, leerkrachten, bezoekers en het natuur-, milieueducatieve werkveld.

“Geïnteresseerde bezoekers zijn welkom voor een verscheidenheid aan educatieve activiteiten zoals lezingen, wandelingen, expo’s en events. De missie van het centrum is dan ook om mensen dichter bij de natuur en hun omgeving te brengen, zodat ze er ook meer zorg voor dragen,” zegt Dominique Mattheeuws, centrumverantwoordelijke van De Helix. Sinds enkele jaren komt daarbij de samenwerking met verschillende partners en dat resulteert in educatieve projecten, onderzoeksopdrachten, studiedagen… Op die manier bouwt De Helix, Duurzaam Educatiepunt heel wat kennis en expertise op over educatie rond de beleidsthema’s klimaat en natuurbetrokkenheid, ruimte, landbouw en voeding..

“Naast al die educatieve activiteiten is het centrum ook een mooie plek om te bezoeken, gelegen in het stiltegebied Dender-Mark aan de voet van de Bosberg met het Raspaillebos. De Helix, Duurzaam Educatiepunt stond trouwens samen met vzw Waerbeke aan de wieg van de stiltewerking in Vlaanderen”, licht Dominique Mattheeuws toe. Het centrum heeft ook een grote, educatieve tuin waar je kan ontspannen en picknicken. In de toekomst wordt het zintuigen- en belevingspad rondom de tuin verder uitgewerkt. Er zijn ook heel wat demoplekjes te vinden rond waterzuivering, bloemrijke graslanden, permacultuur, honingbijen en solitaire bijen,…. Ook binnenin het centrum vinden bezoekers heel wat informatie over de regio en de natuur, zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Op zondag 18 september is iedereen tussen 12u en 18u welkom in De Helix in Grimminge om de 25ste verjaardag van het centrum te vieren. Het wordt een echt publieksfeest met hapjes en drankjes, muziek en tal van leuke educatieve activiteiten voor jong en oud. Er zijn workshops, live muziek, een theatervoorstelling, infostanden rond natuur- en duurzaamheidsthema’s, wandelingen in de educatieve tuin en rondleidingen. Alle activiteiten zijn gratis, maar voor sommige is het nodig vooraf in te schrijven.

Praktische info: De Helix, Duurzaam Educatiepunt Hoogvorst 2, 9506 Geraardsbergen (Grimminge). Zondag 18 september van 12.00 tot 18.00 uur. Het volledige programma vind je terug op de website via deze link.

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Publireportage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *