Druk bezochte belevingsdag over windenergie in Haaltert…

Meer dan 250 schoolkinderen bezoeken belevingsdag over windenergie in Oost-Vlaanderen aan voet van windpark langs N45 in Haaltert. Educatie én beleving voor 12-jarigen op informatiedagen over windenergie. Aspiravi nv, de Belgische ontwikkelaar en exploitant van windenergieprojecten, organiseert in elke Vlaamse provincie belevingsdagen over windenergie voor 12-jarigen. De aftrap werd vorige week gegeven in West-Vlaanderen. Deze week werd halt gehouden in Oost-Vlaanderen. Op 12 maart streek ‘Aspiravi on the road’ neer in Haaltert, aan de voet van een windturbine langs de N45. Ruim 250 leerlingen kwamen met hun leerkracht langs om meer te leren over verschillende aspecten van windenergie en het belang van deze groene energie. Maar naast informatie stond ook beleving centraal: de kinderen konden zelf voelen hoe hard 2, 4 of 6 Beaufort waait, ze maakten een virtuele klim naar de gondel van een windturbine en met hun eigen trapkracht wekten ze energie op.

Met deze belevingsdagen wil Aspiravi het belang van windenergie in het kader van de energietransitie onderstrepen, uitleggen dat windenergieprojecten bijdragen aan de klimaatdoelstellingen die moeten behaald worden en aantonen dat we samen werk kunnen maken van een meer duurzame samenleving voor de volgende generaties.

Omdat Aspiravi nv met de productie van groene stroom bouwt aan een duurzame samenleving voor de volgende generaties, wil het bedrijf in de eerste plaats de jeugd informeren over windenergie. Daarom werd het event ‘Aspiravi on the road’ opgezet om langs elke Vlaamse provincie te trekken en 4 speciaal ontworpen containers te installeren aan de voet van een windturbine. In elke container leren de kinderen over een ander aspect van windenergie: over de energietransitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie, over windkracht en de schaal van Beaufort, over hoe de kracht van de wind wordt omgezet in groene stroom, over de onderdelen van een windturbine en de troeven van windenergie.

Maar naast ‘leren’, kunnen de kinderen vooral ook heel wat ‘beleven’. Ze kunnen zelf ondervinden hoe hard windkracht 2, 4 of 6 Beaufort is, ze kunnen met hun eigen trapkracht energie opwekken waardoor lampen gaan branden en ze kunnen zelf een virtuele klim in een windturbine maken en ervaren hoe het voelt om bovenop een gondel te staan. Dat alles zorgde al voor heel wat enthousiaste reacties van zowel kinderen als leerkrachten. Uiteraard kunnen ze ook een kijkje nemen in de voet van de windturbine en al hun vragen aan een technieker van Aspiravi stellen.

Door de unieke combinatie van informatie en beleving waren de inschrijvingen in een mum van tijd volzet. Diverse basisscholen uit Haaltert en omliggende gemeenten (Denderleeuw, Burst, Aalst, Erembodegem, Hofstade, Gijzegem, Herdersem, Denderhoutem, Okegem, Denderwindeke, Nederhasselt en Ninove) zijn met hun 12-jarige leerlingen langsgekomen. Meer dan 250 kinderen leerden alles over windenergie en het belang van hernieuwbare energie.

Aspiravi nv is reeds 18 jaar actief binnen de toekomstgerichte en boeiende sector van de hernieuwbare energie. Aspiravi nv ontwikkelt, investeert in, realiseert en exploiteert projecten voor de productie van groene energie. Eind 2019 was de Aspiravi-groep betrokken bij het beheer van 318 windturbines in België, de Noordzee en het buitenland. Alle installaties hebben samen een geïnstalleerd vermogen van 1.043 MW en produceren groene stroom equivalent aan het gemiddeld jaarlijks verbruik van bijna 1 miljoen gezinnen. Dankzij de hernieuwbare energieprojecten van de Aspiravi-groep wordt een jaarlijkse CO2-uitstoot van 1.440.000 ton vermeden. In 2020 bouwt Aspiravi nv 19 nieuwe windturbines op 7 verschillende locaties in België en 58 nieuwe windturbines in zee. Aspiravi nv werkt ook de bouw af van een nieuwe groene energiecentrale voor niet-recycleerbaar houtafval in Wielsbeke.  www.aspiravi.be

Dit bericht is geplaatst in Publireportage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *