Driekoningenvieringen gevrijwaard van sneeuw maar wel nat…

Driekoningen Atom copyright Persregio DenderZoals de weersvoorspellingen eruit zien, is de kans groot dat het tijdens het komende weekend gaat regenen, dit is ook het weekend waarop verschillende Driekoningenfeesten plaats vinden. Dit is het geval op Driekoningenavond vrijdag 5 januari in Kerksken, Denderwindeke en in Aalst, op zaterdag 6 december, de werkelijke feestdag van de Driekoningen viert men de feesten in Atom. De inwoners van Denderhoutem zul je nooit horen zeggen dat ze in Denderhoutem wonen, maar in Atom, dit is volgens velen ook het ‘Mekka van de Dreikeeningen’. Kerksen tracht de vieringen overeind te houden, maar de laatste jaren verloor het veel aan belangstelling. Daar komt misschien dit jaar weer verandering in. Voor de 45ste keer op rij organiseert het feestcomité van Kerksken een Driekoningenbal, dat tot op enkele jaren terug gepaard ging met een verkleedwedstrijd voor groepen. Verder zullen alle nog bestaande horecazaken een duit in het zakje doen.

In Aalst daarentegen is Driekoningenavond het geschikte moment om de volgorde te bepalen van de kandidaten Prins Carnaval, dat gebeurt voor de tweede keer op rij in een overdekte tent op het Statieplein. Dan wordt bekend gemaakt welke kandidaat-prins als eerste mag aantreden op de Verkiezing Prins Carnaval. Net na eindejaar luidt het Driekoningenfeest traditioneel de aanloop naar Aalst Carnaval in. Kandidaten Alex De Kegel en Peter Van Keer krijgen een proef voorgeschoteld die de volgorde van aantreden bepaalt tijdens de Verkiezing Prins Carnaval op 20 januari. Ook de winnende carnavalsgroepen van het voorbije jaar worden gehuldigd: De Zieke Zjieratten-Twiekierenniet, Krejeis en Possensje. Vanaf 19.00 uur is iedereen welkom en is er ambiance verzekerd. De show start om 20.30 uur. De toegang is gratis. Kindersterrenworp Denderhoutem 2014 Persregio Dender

In Denderhoutem blijft men aan zijn aloude stramien gekluisterd. De Feestraad van Atom organiseert dit jaar voor de 51ste keer op rij Dreikeeningen, waarbij net als alle voorbijgaande jaren een kinder- zangwedstrijd en sterrenworp gekoppeld is. Voor alle verklede groepen is er een totale prijzenpot voorzien van 8.000 euro. De kinderen doen dit jaar geen 13 maar 10 huizen aan, daar kunnen ze hun act en liedje brengen voor een jury, die punten uitdeelt volgens leeftijd en groep. Bij de volwassenen staan er 11 huizen op het programma, de liedjeswedstrijd start om 17.30 uur. Iedere groep moet voor middernacht alle huizen bezocht hebben, zoniet komen zij niet in aanmerking om bij de prijswinnaars te horen. Deze prijsuitreiking gaat door in zaal Hand in Hand rond 02.00 uur. De sterrenworp voor volwassenen gaat door om 22.30 uur, gevolgd door het vuurwerk. Voor de kinderen is er een kindersterrenworp voorzien op het dorp ter hoogte van het monument van de Driekoningen om 15.00 uur. Deze wordt gevolgd door de prijsuitreiking en bekendmaking van de winnaars van de liedjeswedstrijd, in de zaal Hand in Hand om 16.00 uur.

Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *