DigitAALST ging op bezoek bij Koningin Mathilde…

Op 16 oktober 2020 won DigitAALST, een samenwerkingsverband tussen Broeiklas vzw, SOS Schulden op School, brugfigurenproject en Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen – met ondersteuning vanuit Flankerend Onderwijs van de Stad Aalst – de federale armoedeprijs. Vandaag gingen we hierover in gesprek met Koningin Mathilde. We stelden ons project voor aan de koningin: van de opstart in de lockdown in maart – uit noodzaak omdat vele leerlingen thuis hun schoolse taken niet konden maken omdat ze geen laptop hadden – tot de huidige nood aan nog 100 laptops voor leerlingen in de 2e en 3e graad secundair onderwijs die vandaag afstandsonderwijs krijgen zonder laptop…

De koningin was vooral geïnteresseerd in welke effecten we zien bij de kinderen en bij de ouders. Ze was blij verrast te horen dat de computers niet alleen zorgen voor gelijke onderwijskansen bij de kinderen, maar dat een computer binnenbrengen IN een gezin effect heeft op alle gezinsleden. Ook ouders gebruiken de laptop om contact te hebben met de school van de kinderen, op zoek te gaan naar werk/opleiding, belastingen in te vullen, contact te krijgen met diensten,…  Onderwijs is voor de koningin dé hefboom om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken.

Koningin Mathilde bedankte DigitAALST uitdrukkelijk voor het werk dat we dagelijks doen. We verleggen kleine stenen in de rivier, zei ze. En het is belangrijk dat we dit blijven doen, en dat er nog méér stenen verlegd worden. We kregen alvast haar steun hiervoor. Ze vroeg ook uitdrukkelijk om al onze samenwerkingspartners te bedanken, iedereen die meehelpt om die stenen te verleggen. De federale armoedeprijs is een belangrijke erkenning voor ons werk in de strijd tegen (kinder)armoede en kan hopelijk deuren openen om nog méér stenen te verleggen in de rivier!

Laat ons dat vooral samen blijven doen!  Op lokaal vlak is er hierrond beweging met de schepen van onderwijs, op bovenlokaal vlak met de minister van onderwijs. De digitale kloof was er al veel langer; corona heeft de ogen hierrond in onze samenleving écht geopend!  Laat ons de krachten bundelen en ervoor zorgen dat élke leerling én zijn/haar gezin een computer ter beschikking heeft, dat er betaalbaar internet is voor iedereen en dat er ingezet wordt op het verhogen van de computervaardigheden van iedereen die dat nodig heeft. En dit niet alleen vandaag in coronatijden, maar ook nadien, dat we hierrond oplossingen uitwerken die op lange termijn het verschil maken. Iedereen digitaal(st)!

(Foto: Koninklijk Paleis, België)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Publireportage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *