Diependaele investeert in Oost-Vlaamse erfgoedparels…

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor negen restauratieprojecten in de provincie Oost-Vlaanderen. De Vlaamse overheid kent voor deze projecten samen een premie van 1.190.701,99 euro toe. ‘Dankzij de standaardpremie kunnen eigenaars van onroerend erfgoed via een eenvoudige procedure snel een ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. Ik ben erg blij dat er massaal gebruik gemaakt wordt van deze regel om het erfgoed in goede conditie te houden. Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden.’, aldus minister Diependaele.

Voor onze Denderregio wil dit zeggen dat werken zich opdringen aan het Kasteel van Boelare. Het kasteeldomein van het kasteel van Boerlare wordt in verschillende fasen opgewaardeerd en gerestaureerd. Het ontslibben van de walgracht kadert hierin. Het slib wordt uit de walgracht verwijderd en afgevoerd. Na het verwijderen van het slib zal men een oeverbeschoeiing plaatsen zoals omschreven in het goedgekeurde beheersplan. Ook het kasteel zelf wordt intussen gerestaureerd. Voor de restauratiewerken is een premie van 150.000 euro toegekend.

Het kasteel heeft historische waarde als oorspronkelijk omgracht kasteel aan de oever van de Dender, dat de zetel van de baronie van Boelare herbergde. Oorspronkelijk werd het gebouwd in renaissancestijl, maar na een brand werd het aangepast in Lodewijk XV-stijl, om in de loop van de 19de eeuw verder aangepast te worden. De artistieke waarde ligt in de interieurdecoratie, die gekenmerkt wordt door 18de-eeuws stucwerk met rocaillemotieven, grisaille schilderijen met putti’s in de deurstukken, monumentale marmeren schouwen in Lodewijk XV- en XVI-stijl en 18de-eeuws schrijnwerk. Dit alles vormt een homogeen en waardevol geheel met een interessante gevelarchitectuur. In 1987 werd het kasteel beschermd als monument, het kasteeldomein werd tegelijkertijd beschermd als dorpsgezicht. (Foto: Vlaamse Gemeenschap)

Omgracht kasteel gelegen ten noordoosten van het vroegere dorpje Nederboelare in een groene omgeving aan een bocht van de Dender, met uitgestrekt park toegankelijk langs een deels gekasseide populierendreef met neogotische kapel; laatstgenoemde op haast vierkante plattegrond, in opstand gemarkeerd door puntgevels en een slanke dakruiter met naaldspits. Voormalige zetel van de vrije heerlijkheid of de baronie Boelare samengesteld uit Aspelare, Deftinge, Goeferdinge, Idegem, Nederhasselt, Nieuwenhove, Onkerzele, Smeerebbe-Vloerzegem, Waarbeke en Boelare zelf. Werd bij de stichting van de stad Geraardsbergen in twee stukken verdeeld: Opper- of Over- en Nederboelare.

Deze baronie heeft verscheidene geslachten toebehoord. Etienne van Boelare, vermeld eind 11de eeuw, is de eerste met naam gekende heer. In 1601-1602 wordt de baronie verkocht door de Prins van Oranje, Phillips Willem van Nassau aan ridder Bernardinus Cassina, herkomstig van Milaan. In 1818 werd het kasteel verkocht aan Pierre-Jean Spitaels. Heden eigendom van graaf de Lannoy.

Het omwalde middeleeuwse kasteel werd in het laatste kwart van de 16de eeuw gedeeltelijk verwoest; heropgebouwd begin 17de eeuw door Frans Bernardinus Cassina. Een deel van de binnenplaats en aanhorigheden werden in 1723 door brand geteisterd. Heraanpassing in Lodewijk XV-stijl. Een gravure van Sanderus (1644) geeft het toenmalige uitzicht weer: een waterkasteel bestaande uit twee haakse vleugels die samen met de kapel ten zuiden, en een gekanteelde muur met poortje ten oosten de binnenkoer omsluiten. Haakse vleugels van twee bouwlagen onder zadeldaken. Zijtrapgevels en ten oosten, een in- en uitgezwenkte topgevel; flankerende hoektorens. Aanhorigheden aan de oostelijke zijde; achter het kasteel, langs de grachten een kerkje. Het huidige complex komt hiermee nog grosso modo overeen qua inplanting en omwalling: de kapel, de gekanteelde muur, een hoektoren en de uiterste trap- en topgevel zijn echter verdwenen.

(Foto: Johan Allard)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *