De stad Ninove start ‘Taalspeelbad’ ook dit jaar weer op…

Sinds 2011 organiseert de stad Ninove tijdens de zomervakantie een Taalspeelbad voor anderstalige kinderen. Er ging dit jaar ook al een Taalspeelbad door in de krokusvakantie. Tijdens dit zomerkamp van 12 tot en met 23 augustus worden 60 kinderen van 5 tot 12 jaar ondergedompeld in het Nederlands. De stad wil er met het Taalspeelbad voor zorgen dat kinderen die thuis weinig of geen Nederlands horen en spreken tijdens de vakanties, een goede start maken op school na de vakantie.

Kinderen worden ingeschreven via de basisscholen in Ninove. Elke school krijgt een aantal plaatsen toegewezen voor het Taalspeelbad, waarvoor ze kinderen kunnen inschrijven. Het is de school die selecteert welke leerlingen het meeste nood heeft aan taalondersteuning. Tijdens het Taalspeelbad worden kinderen immers ondergedompeld in het Nederlands op een speelse manier. Twee weken lang organiseren monitoren activiteiten voor deze kinderen: ze spelen spelletjes, er wordt geknutseld, gezongen, gedanst en gesport. De groepen gaan ook op uitstap naar de bib, kopen fruit op de markt en gaan langs bij de politie. Het Taalspeelbad laat op die manier kinderen Nederlands oefenen én het leert hen Ninove beter kennen. Het isbelangrijk dat de kinderen zich goed voelen, in een veilige omgeving Nederlands kunnen oefenen en ook fouten mogen maken.

Ouderbetrokkenheid. “We zetten niet alleen in op de kinderen. Ook met de ouders gaan we aan de slag. Op die manier stimuleren we ouderbetrokkenheid, wat cruciaal is in het integratieproces. We informeren de ouders over de vele mogelijkheden om Nederlands te leren en zich verder te kunnen integreren in onze stad”, zegt schepen van sociale zaken Veerle Cosyns. “Bij de start en het einde van het Taalspeelbad zijn de brugfiguur en schoolopbouwwerker van de stad aanwezig. Ze geven informatie over mogelijkheden voor vakantieopvang of vrije tijd voor de kinderen, Nederlands leren of oefenen voor de ouders, over de UiTPAS … Op het einde van het Taalspeelbad organiseren we een ouderfeest, zodat de ouders ook mekaar beter kunnen leren kennen.”

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *