De stad Aalst stelde zijn ambitieus klimaatsplan 2030 voor…

De stad Aalst stelde deze morgen in het administratief centrum nabij het Werfplein zijn Klimaatplan voor aan de pers. De stad wil 40% minder CO2 uitstoot tegen 2030. Een CO2-uitstoot die 40% lager ligt dan bij de nulmeting in 2011, dat is de ambitieuze doelstelling die de stad Aalst vooropstelt in het nieuwe Klimaatplan. Tegen 2050 wil de stad zelfs helemaal klimaatneutraal zijn. “De verantwoordelijkheid ligt bij elke Aalstenaar.” Tegen 2030 moet de CO2-uitstoot in Aalst 40% lager liggen dan de waarden in 2011, tegen 2050 wil de stad volledig klimaatneutraal zijn. De stad werkte daarom, samen met een team van experten, een nieuw Klimaatplan met tal van acties uit. “We kunnen dat doel enkel bereiken als we allemaal aan hetzelfde zeel trekken”, aldus burgemeester Christoph D’Haese (N-VA). “De stadsdiensten dragen alvast hun steentje bij, met de elektrificatie van het wagenpark, de verduurzaming van evenementen en zonnepanelen op onder meer Schotte, Aquatopia en Utopia. Het is echter ook belangrijk dat we burgers, bedrijven en verenigingen meekrijgen. We doen dat met maatregelen op maat. We begrijpen als stadsbestuur maar al te goed dat een elektrische wagen bijvoorbeeld niet voor iedereen is weggelegd. De klemtoon ligt op haalbare acties.”

“Als stad bieden we heel wat maatregelen aan, maar de verantwoordelijkheid om dit plan te doen slagen ligt bij elke Aalstenaar”, gaat schepen van Klimaat Katrien Beulens (onafhankelijk) verder. “Daarom doen we een beroep op heel wat ambassadeurs die een uitdaging willen aangaan thuis, in hun bedrijf of met hun vereniging. Vaak heel laagdrempelig.” Mega Toby-acteur Tuur Roels, VOKA, Freek Van Neck van Unizo en de Aalsterse jeugdraad VONK zijn enkele van de klimaatambassadeurs. Tuur draaide op het persmoment aan een ‘sjikkenbak’ vol klimaatacties en beloofde plechtig om voortaan korter te douchen. “Even lang als een Mega Mindy-liedje”, klonk het.

Wil je als Aalsterse inwoner, vereniging of onderneming ook enkele uitdagingen aangaan? Via de volgende link vind je een overzicht van de verschillende acties en ontdek je wat de stad doet. “Je kan je er ook registreren als klimaatambassadeur”, aldus Katrien Beulens.

In 2011 werd in Aalst op jaarbasis 392 257 ton CO2 uitgestoten. “Als je die hoeveelheid zou willen compenseren met de aanplanting van bomen, heb je 4,63 keer de oppervlakte van de stad nodig”, zegt schepen Katrien Beulens. “CO2 op zich is geen schadelijk gas voor de mens, maar het heeft wel degelijk invloed op ons welzijn en alledaags leven. Hoe meer CO2 in de lucht, hoe sterker het broeikaseffect. Broeikasgassen houden warmte vast in de atmosfeer, waardoor de gemiddelde temperatuur op aarde stijgt en we meer periodes van extreem weer krijgen. De afgelopen jaren werd dat pijnlijk duidelijk: er waren de lange hittegolven enerzijds en de catastrofale overstromingen anderzijds. Het nieuwe Klimaatplan moet ons weerbaarder maken voor zulke gevolgen.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *