De Nul is halfweg installatie van Kriegers Flak windmolenpark…

Momenteel zijn er al 36 windmolens geïnstalleerd, dat betekend dat er nog 36 te gaan zijn, en men dus halfweg is in de installatie van het 600 MW Kriegers Flak windmolenpark. Jan De Nul uit Hofstade bij Aalst installeert in totaal 72 windmolens van 8,4 MW elk voor de Deense oostkust. De werken zitten mooi op schema, ondanks de winterse weersomstandigheden en extra uitdagingen als gevolg van COVID-19. Het einde van de installatiecampagne is voorzien midden juni. Voor het grootste offshore windmolenpark van Denemarken installeert Jan De Nul Group in opdracht van Vattenfall Denmark in totaal 72 windmolens van 8,4MW elk. Allemaal samen zullen ze voldoende groene elektriciteit produceren voor het jaarverbruik van ongeveer 600.000 Deense huishoudens. Vandaag is Jan De Nul halfweg. Nog 36 windmolens te gaan.

Op 27 januari installeerden Jan De Nul, Siemens Gamesa en Vattenfall met succes de allereerste windmolen voor het Kriegers Flak offshore windmolenpark. De laatste turbine is voorzien om midden juni geplaatst te worden, ongeveer 4,5 maanden na de start van deze installatiecampagne. Dit offshore windmolenpark wordt meteen het grootste van Denemarken en zal de offshore windproductie van Denemarken met maar liefst 16 procent doen toenemen.

Bert Reynvoet, Project Manager van Jan De Nul Group voor het Kriegers Flak offshore windmolenpark: “We zijn fier dat we deze mijlpaal mooi op schema kunnen afvinken. Alle 72 windmolens moeten binnen een termijn van 4,5 maanden geïnstalleerd worden. De wens van onze klant staat centraal en ondanks de uitdagende winterse weersomstandigheden op de Oostzee, COVID-19 en uitdagende grondcondities voor ons jack-up installatieschip, zijn we er tot op vandaag goed in geslaagd om de installatieplanning strikt te volgen. Onze mensen hebben zich de afgelopen periode dan ook uiterst flexibel en professioneel ingezet.”

Voor de eerste keer sinds haar uitbreiding in 2018, doet de haven van Roenne op het Deense eiland Bornholm dienst als uitvalsbasis voor de bouw van een offshore windpark. De onderdelen van de Siemens Gamesa windmolens worden vanaf het Deense vasteland aangeleverd. In Roenne worden de verschillende onderdelen geassembleerd. In sets van vier windmolens worden ze aan boord van Jan De Nul’s jack-up installatieschip Vole au vent geladen, waarna het schip ermee naar de offshore installatieplaats voor de Deense oostkust vaart.

Bert Reynvoet: “Wanneer een groot installatieschip als de Vole au vent voor het eerst een haven binnen vaart, is het altijd even spannend. Bovendien was het nieuw voor iedereen, maar dankzij de topservice van de haven en onze lokale partners blijkt dit een perfecte uitvalsbasis te zijn. Een absolute opsteker in deze uitdagende tijden.”

Al in 2017 en 2018 ontwierp, bouwde en installeerde Jan De Nul Group voor dit windmolenpark twee grote met ballast verzwaarde funderingen (Gravity Based Foundations) voor de offshore hoogspanningsstations. Beide betonnen structuren van 8.000 en 10.000 ton werden op een drijvend ponton in de haven van Oostende gebouwd en vervolgens met een sleepboot naar Denemarken gebracht. Daar installeerde de hijsbok Rambiz de funderingen met de grootste precisie op de zeebodem.

De totale productiecapaciteit van het Kriegers Flak windmolenpark zal 600 MW productiecapaciteit bedragen, wat overeenstemt met de jaarlijkse elektriciteitsvraag van zo’n 600.000 Deense gezinnen. 72 windmolens van 187 meter hoog zullen een offshore gebied van 132 km² beslaan op 15 tot 40 kilometer voor de Deense oostkust. Ongeveer 170 kilometer onderzeese kabels verbinden het offshore windmolenpark met het Deense elektriciteitsnet. Het windmolenpark zal eind 2021 volledig operationeel zijn.

(Foto: JDN)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *