De Catharinisten zoeken naar 600 mensen voor het aansteken van vuurstokjes…

Naar aanleiding van het 600-jarig bestaan van de rederijkerskamer de Catharinisten organiseert men in de stad Aalst een spetterend feestweekend op 11 en 12 juni op en rond de Grote Markt. “Vooral voor het aansteken van 600 vuurstokjes alleen al, hebben we op zaterdagavond heel veel mensen nodig,” zegt Lieven De Bondt. In Aalst en omgeving  zijn er heel wat toneelverenigingen actief. De ene al wat ouder dan de andere. Maar de leeftijd, culturele waarde en bekendheid van de Koninklijke Rederijkerskamer De Catharinisten springt toch wat uit de rij. In stadsrekeningen uit 1421 staat vermeld dat de “ghesellen van Aelst” als voorlopers van de Catharinisten een som uitbetaald kregen voor hun medewerking. In 2021 was dat dus 600 jaar geleden. Uiteraard kon de Kamer dit jubileum niet zomaar laten voorbijgaan. Het is een open deur intrappen, met beide voeten dan nog, om te stellen dat ook corona hier  behoorlijke wat roet in het eten gooide.

Intussen hebben ze al een boekvoorstelling en een poëziewedstrijd achter de rug. Ook is al een tentoonstelling over de Aalsterse rederijkers en de Catharinisten in het stedelijk museum ’t Gasthuys aan de gang. Die kan trouwens nog bezocht worden tot 7 september. Maar het hoogtepunt van de jubileumviering ligt ongetwijfeld in het weekend van 11 en 12 juni 2022. Terwijl de klemtoon op zondag vooral ligt op de ontvangst van bevriende rederijkerskamers uit Vlaanderen en Nederland wordt op zaterdag 11 juni het grote publiek in het feest betrokken. “Die dag brengen we de Grote Markt van Aalst terug naar de late middeleeuwen. Naast wagenspelen door 6 verschillende toneelverenigingen en op twee podia tegelijk zorgt de historische evocatiegroep “Ortus Phoenix” voor een heus middeleeuws dorp,” zegt Lieven.

Omstreeks 22.30 uur wordt de voorgevel van het Landhuis (of het vroegere stadhuis) het decor voor een lichtshow, een evocatie over de Catharinisten in klank en beeld. Het is daarna de bedoeling dat er door het aanwezige publiek  zeshonderd vuurstokjes worden aangestoken, als symbool voor het zeshonderdjarig jubileum van de Kamer. Elke deelnemer wordt getrakteerd op een drankje achteraf. “Hopelijk wordt dit een prille warme zomeravond met héél véél sfeer,” voegt Lieven De Bondt er nog aan toe.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Publireportage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *