De 21ste Livinustocht pakt uit met nieuwigheden en belooft weer een succes te worden…

Op zondag 30 juni gaat voor de 21ste keer de Livinustocht door. Deze historische wandeltocht in lijn start in Gent en eindigt 35 km verder in Sint-Lievens-Houtem. Dankzij drie verschillende startplaatsen en afstanden biedt het zowel voor gevorderde wandelaars als families wandelplezier. In Vlaanderen is de Livinustocht uniek in zijn soort want dankzij de verankering met de lokale geschiedenis van Sint-Lievens-Houtem heeft ze net dat tikkeltje meer. De oorsprong van de Livinustocht vinden we terug in 2007 In 2007 was het 1.000 jaar geleden dat de overblijfselen van de heilige Livinus naar Gent werden overgebracht. Tijdens deze eeuwfeesten werd dat uitbundig gevierd en bij die gelegenheid werd de historische processie in een modern jasje tot leven geroepen. De moderne Livinustocht was geboren. Een stevige wandeling vanaf de Gentse Sint-Baafsabdij naar het Marktplein in Sint-Lievens-Houtem. Een tocht van maar liefst 35 km. Maar wie dat net te veel vindt kan eveneens starten in Gontrode (22 km) of in Oosterzele (15 km).

De editie van 2023 werd voor de eerste maal georganiseerd door een geheel nieuw bestuur van de vzw Livinusstappers en krijgt de steun van de gemeente Sint-Lievens-Houtem. De dynamiek en frisse wind van het eerste uur wordt in het tweede jaar van het kernbestuur alvast doorgetrokken. Zowel op het gebied van wandelen, bevoorrading en animatie zijn er nieuwe initiatieven uitgewerkt. Eerst en vooral werd de Start2Livinus van 6 km in het leven geroepen. Een lus die start vanaf de Sporthal in Sint-Lievens-Houtem en inpikt op het originele parcours. Het vernieuwde Eilandbos met vlonderpad zal dan ook net geopend zijn om te ontdekken. Ideaal voor minder getrainde wandelaars en gezinnen om de sfeer op te snuiven en van de mooie natuur te genieten.

Dit jaar dragen de Livinusstappers ook hun steentje bij aan het milieu en worden er geen plastiek waterflesjes meer uitgedeeld langsheen het parcours. Uiteraard wordt wel voor voldoende fris en zuiver water gezorgd maar dan via de speciaal voorziene watertaps van Farys. De wandelaars brengen dus best hun hervulbare drinkfles mee of bestellen de unieke Livinus drinkfles. Te koop samen met de inschrijving of op de dag zelf. Dit jaar wordt ook meer aandacht besteed aan de geschiedenis want aan de Livinuskapel, sedert 1994 opgenomen als beschermd monument, is een extra stop voorzien. Voorheen werd hier vaak voorbij gewandeld want de aankomst bevindt zich op minder dan anderhalve kilometer waar ook de Zomerjaarmarkt lonkt. Nu krijgen alle deelnemers ter hoogte van de Livinuskapel een gratis ijsje.

En last but not least worden de wandelaars op het einde van hun Livinustocht op een aanmoedigende verrassing getrakteert en kunnen ze trots poseren voor een leuk foto-souvenir. Stevent de 21e editie opnieuw op een succes af? In 2023 werd een eerste record verbroken met 456 deelnemers wat 35% hoger was dan de voorgaande jaren.

In 2024 is ruim 2 weken vóór de start de wandeling vanuit Gent mét busvervoer reeds uitverkocht. Het blijft duidelijk de meest populaire afstand omwille van zijn uniek historisch gegeven én interessante afstand voor de geoefende wandelaar. Het ziet er bovendien naar uit dat het aantal deelnemers opnieuw minstens dat van 2023 evenaart. Alle praktische informatie op www.livinusstappers.be

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *