COVID weerhoudt de Aalstenaar niet om te trouwen!…

Bijna 75% van de geplande huwelijken in 2020 in Aalst ging door. Het is duidelijk, ondanks de COVID-19-pandemie blijft de Aalstenaar toch vaak JA zeggen tegen zijn of haar geliefde! Trouwen met als klap op de vuurpijl een huwelijksfeest met alles erop en eraan, lijkt voor vele koppels in tijden van COVID een verre droom. Grote huwelijksfeesten waren in 2020 quasi onmogelijk en zijn ook dit jaar nog niet aan de orde. Een burgerlijk huwelijk beperkt zich vaak noodgedwongen tot intieme kring. “De laatste jaren werden in Aalst gemiddeld 320 burgerlijke huwelijken per jaar afgesloten”, zegt gemeenteraadslid Pieter Cassiman (N-VA) die de cijfers opvroeg bij schepen van Burgerlijke Stand Caroline De Meerleer (N-VA). In 2020 traden toch nog 246 koppels in het huwelijksbootje.

De impact van de COVID-19-pandemie is wel voelbaar: 70 huwelijken werden verplaatst naar een latere datum en 41 volledig uitgesteld. “Het is duidelijk dat COVID minder impact heeft op de trouwlust van de Aalsterse koppels dan gedacht. Velen kiezen in deze moeilijke tijden er toch voor hun jawoord uit te spreken en feesten dan allicht later. Andere paren wachten wel op betere tijden. Zo geven de cijfers weer dat dinsdag, de dag waarop huwen in Aalst gratis is, de favoriete huwelijksdag bleek in 2020. Op zaterdag, traditioneel de populairste dag voor een burgerlijk huwelijk, vielen de plechtigheden vorig jaar terug met 30% tot net onder de 100. Bij huwelijken waarbij één van beide partners hertrouwden, was de terugval wat minder uitgesproken, met een daling van 25%.”

Op huwelijken afgesloten tussen partners van hetzelfde geslacht heeft COVID dan amper impact. In 2020 huwden 13 koppels, evenveel als in 2018 en 2016. Cassiman (N-VA) vroeg schepen De Meerleer (N-VA) of bij afwezigheid van publiek de huwelijksceremonie in de trouwzaal gelivestreamd kon worden, zoals vaak gebeurt bij begrafenisplechtigheden. Zoiets op een professionele manier realiseren, vereist echter een aanzienlijk investeringsbudget. Gezien de vraag in 2020 naar streaming quasi nihil was, werd dan ook besloten geen livestreaming te organiseren, liet de schepen nog weten.

Of de Aalstenaar ten gevolgde van de COVID-19-pandemie meer gaat scheiden is niet meteen duidelijk. Er is misschien geen oorzakelijk verband maar in 2020 piekten de echtscheidingen in Aalst tot 189, ongeveer 15% meer dan in de jaren ervoor.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *