Corona wordt doodsteek voor cultuur in de meeste gevallen…

Organisatoren van culturele evenementen slaan de handen bij elkaar, en  schrijven een open brief aan de Veiligheidscel in Herzele. Geachte Burgemeesters en leden van de veiligheidsraad, Sinds een week zijn alle evenementen in Zottegem-Herzele-Sint-Lievens-Houtem afgelast door Covid. Muzikanten en artiesten kregen alweer te horen dat ze hun lier aan de wilgen konden hangen. Nu die beslissing er zijn eerste week heeft opzitten en het stof wat gaan liggen is, wensen we onze bedenkingen kenbaar te maken en vragen we de Veiligheidscel om deze beslissing te herzien.

We zijn geen Covid-ontkenners, geloven niet in samenzweringen, maar hebben er alles voor over om onze activiteiten in te perken of ze zo veilig mogelijk te laten verlopen. De annulatie van alle activiteiten lijkt ons eerder het tegenovergestelde effect te hebben. De cultuursector wordt in een harnas gestopt waar anderen niet inzitten. De beelden van voetballers en toeristen aan de kust zeggen op dit vlak al genoeg.

Zelf hebben we geïnvesteerd om onze activiteiten veilig te kunnen laten doorgaan. We hebben daar, zoals de nationale veiligheidsraad dat vraagt de cultuurmatrix voor gebruikt, met als resultaat: beperking van het aantal deelnemers, blijven zitten verplichten, op voorhand overleggen met muzikanten over de aanpak, ontsmetten van oppervlakten, afstand tussen de tafels bewaken. Blijkbaar was het allemaal onvoldoende en wil men voor de gemakkelijkste weg kiezen: een totaal verbod. Het hoofdargument: de kans dat mensen de regels niet naleven is te groot.

Wij vrezen dat men onze sector niet al te goed kent: het is nog makkelijker om mensen te doen zitten, te doen inschrijven of op gelijk welke manier te organiseren bij een concert of klein evenement dan op een gewoon caféterras. Daarmee viseren we de horeca niet, integendeel: wij werken in de horeca. Mochten hier of daar de normen niet gevolgd worden, dan moet men het boeltje maar stil leggen. We vragen de overheid zelfs dat ze in een opleiding voorziet voor vrijwillige stewards en hen voorziet van herkenbaar materiaal om mee te helpen het virus te bestrijden. Zo zou de lokale overheid kunnen samen werken met de bevolking.

Het is bovendien bijzonder moeilijk om werken als lokale besturen op eigen houtje allerhande verschillende maatregelen gaan treffen. In onze politiezone worden concerten verboden, in andere gemeenten (vb. Maarkedal, Herne) niet. Wie zijn favoriete podiumkunstenaar wil zien, trekt dus ergens anders naartoe. De originele initiatiefnemers zijn eraan voor de moeite en de kosten.

Als COVID het nog lang uitzingt, dan schiet er van cultuur niets meer over en kunnen organisatoren of artiesten er maar beter helemaal mee stoppen. Wij leven mee met alle sectoren, slachtoffers en hulpverleners en willen verder meewerken aan het naleven en organiseren van de nationale beslissingen. Aan de lokale overheden willen we evenwel vragen om deze kakafonie en wedren naar (on)zekerheid te stoppen.

Laat ons opnieuw, mits duidelijke afspraken, mensen verbinden en laten genieten van schoonheid. Getekend: Filip Morre (Parkconcerten Zottegem, Pasta & Blues) – Filip De Bodt (vzw Climaxi, Zomerstraten Groenlaan) – Alain Goublomme (Molen Te Rullegem Herzele) – Sarah Hutse (vzw ’t Uilekot) – Nina De Wolf (Kokon Herzele).

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *