Corona duwt leeflooncijfers ‘traag maar gestaag’ hoogte in…

Als gevolg van de corona-pandemie is het aantal leefloongerechtigden in Aalst gestegen. Dat bevestigt schepen van Sociale Zaken Sarah Smeyers (N-VA) op een vraag van gemeenteraadslid Pieter Cassiman (N-VA). “We merken een langzame maar gestage groei van het aantal leefloon-gerechtigden” zegt schepen Smeyers. Uit de cijfers die Cassiman inkeek, blijkt dat in juni 2020 er 692 leefloongerechtigden waren in vergelijking met 648 gerechtigden een jaar eerder. Op het eerste zicht lijkt dit geen sterke stijging, in tegenstelling tot de bruuske impact die de pandemie heeft op het normaal economisch circuit.

Maar de ervaring uit vorige crisissen leert schepen Smeyers dat er een belangrijk vertragingseffect plaatsvindt tussen een economische crisis en de vraag naar maatschappelijke hulpverlening. “Alles wijst er op dat dit met de Corona crisis niet anders zal zijn. Algemeen wordt aangenomen dat de grootse impact zich pas zal laten voelen in de loop van 2021”, vermoedt de schepen.

Als voormalig lid van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst weet gemeenteraadslid Cassiman dat mensen die getroffen zijn eerst hun eigen buffer aanspreken om een terugval van de inkomsten te overbruggen. “Aangezien het ook vaak om nieuwe cliënten gaat, is de stap naar een concrete hulpvraag meestal niet evident. We houden rekening met een drempelvrees om bij het OCMW aan te kloppen”, zegt Cassiman.

Op de eerstvolgende gemeenteraad stelt schepen Smeyers haar Lokaal Sociaal Beleidsplan voor. “Met het plan zetten we onder meer in op een nog meer toegankelijke hulp- en dienstverlening. Er is ook een belangrijke rol weggelegd voor de vele sociale organisaties uit Aalst. Zij gaven mee input aan dit plan dat wordt voorgelegd aan de gemeenteraad”, aldus de schepen.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *