Controle op tonnagebeperking loopt blijkbaar mank in Aalst…

In een stad waar elke dag 22.000(!) kinderen zich een weg moeten banen naar school, is het misdadig om zwaar transport in de spits door de stadskern te sturen. Tot die eenvoudige conclusie komt elke ouder wanneer die samen met z’n kind doorheen de spits moet fietsen of wandelen. De tonnagebeperking die het zwaar transport een uurtje ’s ochtends en een uurtje ’s avonds uit de spits moet houden, is dan ook voor élke verkeersdeelnemer een enorme stap voorwaarts naar een veiliger Aalst. Tot dit inzicht kwam ook het gemeentebestuur van Aalst en daarom werd er in januari 2021 een tonnagebeperking ingevoerd. Zoals echter bij zovele wetgeving, blijft ook deze tonnagebeperking een lege doos wanneer er geen handhaving is!

Nadat meerdere ouders ons een berichtje stuurden over zware vrachtwagens pal in het centrum tijdens de scholenspits, besloten we zelf eens een kleine steekproef te doen. En ja hoor, ook wij hadden snel prijs! Op elk punt in de stad waar we postvatten, bleek het maar een paar minuten te duren alvorens een zware vrachtwagen zich tussen de schoolgaande kinderen mengde. Ongehoord!

De handhaving op deze makkelijk controleerbare maatregel schiet dus duidelijk tekort! Zeker op woensdag rond het middaguur zijn er heel wat vrachtwagens die blijkbaar niet op de hoogte zijn van deze maatregel. ‘Samen voor een Verkeersveilig Aalst’ en ‘Critical Mass Aalst’ stellen zich dan ook twee vragen. Hoeveel overtredingen werden in de voorbije 6 maanden al geregistreerd door de lokale politie, en hoeveel aanvragen tot uitzondering werden reeds vergund?

We roepen de stad op om de duidelijke communicatiecampagne naar de Aalsterse bedrijven nogmaals te herhalen. We gaan er namelijk van uit dat veel transportbedrijven niet van slechte wil zijn. Laat ons vanaf nu ook harder inzetten op controle, want zonder handhaving blijft dit mooie initiatief een slag in het water. Samen voor een Verkeersveilig Aalst Critical Mass Aalst.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *