Compagnie Gardavoe maakt een eigen theatervoorstelling over de loden jaren ’70, ’80 en ’90 van België…

Compagnie Gardavoe is terug volop bezig aan een nieuwe theaterproductie. Ditmaal maken ze een eigen creatie: CONFITUUR // de dans van de roze balletten. Het wordt opnieuw een grootschalige en ambitieuze voorstelling op een unieke Aalsterse locatie: HHart, de vroegere Heilig Hartkerk. De voorstellingen staan gepland voor september 2023. Compagnie Gardavoe zag in 2018 het leven met hun eerste productie: TEN OORLOG. Het decor van deze voorstelling was de prachtige Spiegelvijver in het stadspark. Na een noodgedwongen onderbreking van plannen door Covid-19 staan ze er nu helemaal terug met een nieuwe productie. Een eigen creatie deze keer.

Bestuurders Lies Geldhof en Joost Roggeman (die samen Studio List vormen) bedachten het concept. “We wilden graag een groots wraakepos maken, met voorbeelden als The Godfather en Kill Bill in ons achterhoofd, maar dan gebaseerd op een Belgische context. Zo kwamen we al vrij snel uit bij de jaren ’70, ’80 en ’90 van de vorige eeuw. Een donkere pagina in onze geschiedenis. Denk aan de Bende van Nijvel en Haemers, de aanslagen van de CCC, de ontvoering van Paul Vanden Boeynants en de befaamde Roze Balletten. Gebeurtenissen die enerzijds in ons collectief geheugen gegrift zijn, maar tegelijkertijd bol staan van mysterie, geheimdoenerij en onopgelostheid.”

Voor het schrijven van het toneelstuk ging Compagnie Gardavoe in zee met Joris Van den Brande (o.a. van ARSENAAL/LAZARUS). Ook Koen De Graeve is als peter van Compagnie Gardavoe (in dit geval misschien eerder de Bonne Maman) nauw betrokken bij het project. Naar goede gewoonte zet Compagnie Gardavoe ook nu weer in op een totaalervaring voor het publiek, door het versmelten van verschillende kunstvormen. Elke voorstelling geven 27 toneelspelers het beste van zichzelf. Daarnaast begeleidt Dancecenter MOVE onder leiding van Aureline D’Haese een groep van 20 dansers die met massachoreografieën de toon van het stuk mee bepalen. En dat allemaal op de opzwepende en bezwerende muziek van de Backseat Boppers, die zich voor de gelegenheid onderdompelen in de wereld van de swing jazz. Als kers op de taart verkent het gezelschap deze keer ook de technieken van video mapping : het projecteren van beelden op verschillende (onregelmatige) decorstukken. “We willen het publiek helemaal meezuigen in ons verhaal en daar hoort voor Compagnie Gardavoe toch wel een zekere spektakelwaarde bij. We vinden het ook fijn dat we op deze manier heel divers Aalsters talent volop kunnen inzetten.”, zegt Lies.

Want ook achter de schermen kan Compagnie Gardavoe rekenen op een brede ploeg van vrijwillig talent. Voor dit project gingen ze een samenwerking aan met de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten van Aalst. Maar liefst 150 leerlingen van de school werken al enkele maanden rond de thema’s en de tijdsperiode van de voorstelling. Zij geven op hun eigen kunstzinnige manier een beeldende vertolking aan het stuk. Hun werken zullen te bewonderen zijn in een tentoonstelling in de periode van de voorstellingen. “De repetities zijn opgestart in januari en ondertussen ligt er al een heel sterke basis waar we fier op zijn. Ook op de andere pistes zien we week na week vooruitgang: we krijgen stukjes muziek toegestuurd, foto’s van de kostuums, decorplannen of kunstwerken van de leerlingen van de Academie. De voorbije weken werkten we intensief aan een trailer die begin juni zal gereleaset worden. Het begint allemaal heel concreet te worden en dat doet ons alleen maar meer verlangen naar september waar alle puzzelstukken samenvallen op de locatie.” besluit Lies.

De ticketverkoop voor CONFITUUR // de dans van de roze balletten startte op 15 mei via cultuurcentrum De Werf. Meer informatie vind je op www.compagniegardavoe.be

Compagnie Gardavoe is een jong Aalsters theatergezelschap. Om de twee jaar brengen ze grootschalige theaterproducties op unieke locaties in Aalst. De compagnie zet steevast in op het versmelten van kunstvormen: theater gaat hand in hand met live muziek, dans en audiovisuele kunsten. Compagnie Gardavoe streeft naar theater van hoge kwaliteit en wil hiermee het rijke talent van Aalst sterker op de culturele kaart zetten.

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *