Comité Werken aan de Vrede reikte speciale Vredesprijzen uit…

Het comité Werken aan de Vrede heeft naar aanleiding van zondag 16 mei, de ‘Internationale Dag van het Samen Leven in Vrede’, een Vredesprijs uitgereikt aan drie nieuwe laureaten. Mei is ook de maand waarin de ‘Internationale Dag van de Buren’ wordt gevierd. Zij namen de prijs in ontvangst, maar dan wel voor alle buren die enthousiast hadden meegedaan aan de verschillende acties tijdens de lockdowns. Karel Meganck, The Voice Senior kandidaat en leadzanger bij de Night Time Heroes , een Aalsterse Blues Band , nam de prijs in ontvangst voor de August Marcelstraat. Hij benadrukte echter meteen dat deze prijs voor alle deelnemers was.  Immers waren mede-muzikanten: Carl Van Buggenhout (pianist/composer) en dochter Fien (zang), Danny Van Steen (accordeon) en Martijn van Sas (leerkracht in de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans,  Zottegem).

Meer dan 60 optredens gaven ze en verblijdden daarmee niet alleen de buren, maar ook alle toevallige passanten. Een ervan nomineerde dan ook terecht deze actie. Muziek is, meer dan wat ook, een universele taal die mensen verbindt. In zijn dankwoord drukte Karel het zo uit: “ Wij , de buren, hadden met niemand ‘ambras’, maar na deze acties hebben we mekaar toch beter leren kennen.”  Ieder die er op vrijdag 14 mei bij was daar in de August Marcelstraat en naar aanleiding van de prijsuitreiking vergast werd op een ultiem optreden door deze fijne muzikanten, knikte enthousiast. De donderwolken boven de hoofden werden verjaagd door tevreden gezichten onder kleurige paraplu’s. Dit beeld drukte uit wat deze buurtactie had bewerkstelligd : een ‘Hou vol’, ondanks mindere tijden.

Bodo Meevis Junior, initiatiefnemer van de buurtacties in de Groenstraat, maakte er opnieuw een corona-proof straatfeestje van. De buren, die 100 keer hadden meegedaan aan deze acties waardoor ook ‘ Den Dozje’ hen spontaan tot warmste straat had uitgeroepen, waren ook weer van de partij.

Twee muzikanten brachten live muziek ten berde om deze man in de schijnwerpers te zetten. De persoon die hem nomineerde had het over de bereidheid van Bodo bij wie niemand tevergeefs komt aankloppen aan de deur voor wat steun, een bemoedigend woordje.

Bodo zelf bleef nochtans niet gespaard van persoonlijk leed en groot verdriet.Net als onze eerste Vredesprijswinnaar , de mama van Ilse Uyttersprot, laat de man na zoveel tegenslag niet de moed zakken, maar is hij integendeel steeds paraat voor anderen, en dankbaar voor de mensen in de Zorg voor wie hij applaus organiseerde. Hij werd dan ook uitgeroepen tot warmste man van de warmste straat van Oilst. Hij is een symbool van de moed om vredevol en verbindend te blijven doorgaan, iedere dag opnieuw.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heidi Degerickx, werd dan weer genomineerd voor een hele reeks van initiatieven die ze ondernam in de Langestraat samen met buurvrouw Bianca De Brandt: dagelijks applaus voor de mensen in de Zorg, witte lakens uit het raam,  een vlaggen- en wimpelfeest met alle buren in de straat, affiches achter de vensters, tot zelfs 90 gedichten geschreven op vensters in de ganse buurt.

Ook tevoren was ze al opgevallen door haar inzet voor anderen, ondermeer voor de Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen.

Daarom kreeg zij bovenop haar Vredesprijs ‘special edition” een mooie speech vanwege Joke Steenhoudt van deze Aalsterse organisatie voor mensen in armoede, tevoren zelf ook al Vredesprijswinnaar.

 

 

Alle laureaten illustreren het belang van samen-leven, samen iets opbouwen: muziek maken in moeilijke tijden, samen-werken om  mekaar moed te geven, en daarbovenop banden smeden met de buren.

 

 

Fijne acties als deze kunnen een aanzet zijn voor een betere, warmere buurt. Een waarin mensen mekaar beter leren kennen, en zich dan ook meer verbonden voelen.

 

Vrede kan wel degelijk beginnen in je straat, en vandaar uit zachtjes uitdeinen, op de klanken van muziek en beelden die nog lang op sociale media zullen worden gedeeld.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Publireportage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *