CD&V-Aalst vraagt bestuur werk te maken van dorpspunten…

De post bouwt haar kantorennetwerk af, de banken bouwen hun netwerk af, betaalautomaten verdwijnen uit het straatbeeld, de stadsdiensten centraliseren hun dienstverlening in het administratief centrum, enz. Allemaal centraliseren ze hun dienstverlening vanuit een eigen logica om kosten te besparen. Het resultaat is een kaalslag in de deelgemeenten en in verschillende wijken van Aalst, waarbij basisdienstverlening wordt teruggeschroefd. Vooral voor oudere en meer kwetsbare mensen en voor mensen die nog niet mee zijn in de digitalisering is dat ferm vervelend.

Onder impuls van de CD&V-fractie in het Vlaams Parlement is een resolutie over kernversterkend beleid goedgekeurd. Eén van de voorstellen is het invoeren van het DORV-concept. Het concept komt overgewaaid uit Duitsland en de afkorting staat voor “Dienstleistung und Ortsnahe Rundum Versorgung” (DORV). Ook de provincie Oost-Vlaanderen heeft het concept van de “dorpspunten” ondertussen omarmd en biedt ondersteuning bij de uitwerking ervan https://dms.oost-vlaanderen.be/…/A.%20Plan%20van…

Doelstelling is om verschillende sociale, maatschappelijke en commerciële functies onder één dak of dicht bij elkaar in één onderneming te combineren. Door de combinatie van diensten op één plek (in één nabijheidscentrum) blijft het financieel haalbaar om basisdienstverlening te verzorgen dicht bij de mensen. Dat kan gaan over het afgeven en ophalen van postpakjes, brievenpost, geldafhaling, bibliotheken, het kopen van tickets voor het openbaar vervoer en het afhalen van een rijbewijs of een identiteitskaart enz.. Ook kan digitale vorming in de nabijheidscentra doorgaan. We vragen bovendien om blijvend te investeren in de wijkwerking van de politie.

CD&V roept het Aalsters stadsbestuur op om een initiatief te nemen om de banken, de post en andere publieke en private dienstverleners samen te brengen en de dorpspunten in Aalst concreet uit te werken.

Yves De Graeve en Eddy Couckuyt

Aalst, 16 september 2021

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *