Carina Van Cauter kondigt maatregelen aan rond koersen…

Naar aanleiding van de Omloop Het Nieuwsblad, de eerste koers van het Belgische wielervoorjaar in de provincie Oost-Vlaanderen, kondigt Gouverneur Carina Van Cauter veiligheidsmaatregelen af voor alle wielerwedstrijden op het grondgebied. Dat deed ze op een persmoment in Ninove, de aankomstplaats van de Omloop Het Nieuwsblad, in aanwezigheid van de burgemeester, de organisator en de federale politie. “De wielersupporters hebben vorig jaar bewezen dat de koers coronaproof georganiseerd kan worden”, vertelde gouverneur Carina Van Cauter tijdens het persmoment. “Tijdens de uitgestelde Ronde van Vlaanderen, één van de vijf wielermonumenten, waren er quasi geen overtredingen. Vandaag heeft de wielerkalender zich hersteld, maar het virus is jammer genoeg nog niet weg. De koers zal dus opnieuw anders georganiseerd en beleefd worden.”

Daarom kondigt de gouverneur enkele veiligheidsmaatregelen af voor alle wielerwedstrijden op het grondgebied. Tot 5 april 2021 is, onverminderd de bepalingen van het Ministerieel Besluit van 28 oktober 2020 en latere wijzigingen: • het tijdens wielerwedstrijden in Oost-Vlaanderen verboden randevenementen of bijkomende commerciële activiteiten te organiseren; • publiek tijdens deze wedstrijden niet toegelaten aan de start, aankomst, hellingen en kasseistroken; • het dragen van een mondmasker verplicht langs het parcours van de wielerwedstrijden, vanaf één uur voor tot één uur na de verwachte doortocht (snelste schema) van de wedstrijden. Daarnaast geldt er tijdens wedstrijden die live worden uitgezonden op televisie ook een droneverbod.

Handhaving: kijk op tv en vermijd een pv. De politie zal deze maatregelen controleren, en streng optreden en verbaliseren indien nodig. “Zacht als het kan, kordaat als het moet”, zo zei Rudi Vervaet, bestuurlijk directeur-coördinator van de coördinatie- en steundirectie (CSD) Oost-Vlaanderen. Er wordt ook ingezet op preventie. Zo worden de maatregelen vooraf gecommuniceerd via o.a. de kanalen van de lokale besturen.

Omloop Het Nieuwsblad met aankomst in Ninove. “Omloop Het Nieuwsblad kon vorig jaar nog in alle glorie plaatsvinden”, zei Tania De Jonge, burgemeester van Ninove, tijdens het persmoment. “De editie van 2021 zal er helemaal anders uitzien. Het wordt een editie vanop de eerste rij, maar dan voor het scherm in je zetel. Ook al missen we de sfeer op het parcours en aan de aankomst, de organisatoren Flanders Classics, het Omloop Finish Team en de stad Ninove zijn er klaar voor.”

Ook organisatoren nemen maatregelen. Tomas Van Den Spiegel, CEO Flanders Classics tijdens het persmoment: “We hebben, met medewerking van iedereen, in het najaar getoond dat we ook in deze moeilijke tijden op een veilige manier wielerwedstrijden kunnen organiseren. We streven ernaar, samen met alle wielerfans, het Vlaamse voorjaar nog één keer op dezelfde manier aan te pakken. Als organisator kijken we in elk geval nu al uit naar de wedstrijden en de sportieve strijd die ze zullen bieden.”

Tot slot bedankte de gouverneur nu al alle wielersupporters voor het naleven van de maatregelen. Ze richtte ook een bijzonder woord van dank aan alle burgemeesters en korpschefs. “Het is mede dankzij de inzet van de lokale besturen en lokale politiezones dat de koers in Oost-Vlaanderen op een veilige manier beleefd en georganiseerd kan worden.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Sport. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *